Wiosenne ciasto z rabarbarem
Charakterystyczna kwasowość, która doskonale przełamuje słodycz, a także owocowy posmak, czynią rabarbar idealnym dodatkiem do deserów. Rabarbar nawet z banalnej potrawy może uczynić coś nietypowego.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- Margarynę rozpuścić, wystudzić a następnie utrzeć z cukrem i żółtkami.
- Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, kisiel oraz aromat, wymieszać.
- Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie, acz dokładnie wymieszać z ciastem.
- Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i przelać do niej ciasto.
- Rabarbar umyć obrać, pokroić, obsypać cukrem i lekko dociskając ułożyć na cieście.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180 st. C w piekarniku z termoobiegiem.
- Podawać posypane cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze