Trwa ładowanie...
d3gtekg
21-07-2021 11:56

Truskawkowa chmurka. Zjawiskowy deser na rodzinne spotkania

Przepis

Malinową chmurkę znają chyba wszyscy. Przepyszny kruchy spód, krem z bitej śmietany i mascarpone, galaretka z owocami i beza. A co powiecie na malinowa wersję tego bajecznego ciacha? Przepis pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".

d3gtekg
3.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8-12

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Spód:

  • 190g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 40 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka

Składniki na bezę:

  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 30 g płatków migdałowych

Truskawkowa galaretka:

  • 600 g truskawek, umytych, bez szypułek, pokrojonych na kawałeczki
  • 3 truskawkowe galaretki
  • 900 ml gorącej wody

Krem śmietanowy:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 pro. lub 36 proc.
  • 1 fix do śmietany
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
Przepis
  • Spód: do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, krótko wymieszać i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub zagnieść rękoma (powstanie wilgotne, dość klejące ciasto). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, podsypując mąką stolnicę oraz wałek. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć ciasto do blaszki, wyrównać.
  • Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 st. C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Beza: jeśli nie mamy drugiej blaszki 25 cm x 30 cm ostudzone ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem do pieczenia, odstawić. Blaszkę znów wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, aż zużyjemy cały, pianę ubijać jeszcze przez około 4-5 minut. Dodać budyń i krótko wymieszać.
  • Gotową bezę wyłożyć do blaszki 25 cm x 30 cm, wyrównać. Następnie bezę ponaciągać łyżką, porobić wgłębienia. Wierzch bezy posypać płatkami migdałowymi i bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 140 st. C na funkcji góra–dół przez 75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Truskawkowa galaretka: kruche ciasto razem z papierem włożyć z powrotem do blaszki.
  • Do miski wsypać galaretki i zalać gorącą wodą 900 ml, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego studzenia, galaretka ma być tężejąca.
  • Do tężejącej galaretki dodać pokrojone truskawki i krótko wymieszać łyżką. Truskawkową galaretkę wylać na kruche ciasto w blaszce, wyrównać i wstawić do lodówki na około 60 minut, aż galaretka stężeje.
  • Krem śmietanowy: schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
  • Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 8 godzin, najlepiej na całą noc.
  • Schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki i na wierzchu położyć bezę, lekko docisnąć (bezę ostrożnie wyjąć z papieru do pieczenia).
Truskawkowa chmurka. Zjawiskowy deser na rodzinne spotkania
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3gtekg
d3gtekg
d3gtekg
d3gtekg
Więcej tematów
d3gtekg