Truskawkowa chmurka. Zjawiskowy deser na rodzinne spotkania
Malinową chmurkę znają chyba wszyscy. Przepyszny kruchy spód, krem z bitej śmietany i mascarpone, galaretka z owocami i beza. A co powiecie na malinowa wersję tego bajecznego ciacha? Przepis pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8-12 |
Okazja: |
Spód:
- 190g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 40 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g schłodzonego masła
- 3 żółtka
Składniki na bezę:
- 4 białka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 30 g płatków migdałowych
Truskawkowa galaretka:
- 600 g truskawek, umytych, bez szypułek, pokrojonych na kawałeczki
- 3 truskawkowe galaretki
- 900 ml gorącej wody
Krem śmietanowy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 pro. lub 36 proc.
- 1 fix do śmietany
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- Spód: do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, krótko wymieszać i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub zagnieść rękoma (powstanie wilgotne, dość klejące ciasto). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, podsypując mąką stolnicę oraz wałek. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć ciasto do blaszki, wyrównać.
- Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 st. C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Beza: jeśli nie mamy drugiej blaszki 25 cm x 30 cm ostudzone ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem do pieczenia, odstawić. Blaszkę znów wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, aż zużyjemy cały, pianę ubijać jeszcze przez około 4-5 minut. Dodać budyń i krótko wymieszać.
- Gotową bezę wyłożyć do blaszki 25 cm x 30 cm, wyrównać. Następnie bezę ponaciągać łyżką, porobić wgłębienia. Wierzch bezy posypać płatkami migdałowymi i bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 140 st. C na funkcji góra–dół przez 75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Truskawkowa galaretka: kruche ciasto razem z papierem włożyć z powrotem do blaszki.
- Do miski wsypać galaretki i zalać gorącą wodą 900 ml, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego studzenia, galaretka ma być tężejąca.
- Do tężejącej galaretki dodać pokrojone truskawki i krótko wymieszać łyżką. Truskawkową galaretkę wylać na kruche ciasto w blaszce, wyrównać i wstawić do lodówki na około 60 minut, aż galaretka stężeje.
- Krem śmietanowy: schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
- Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 8 godzin, najlepiej na całą noc.
- Schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki i na wierzchu położyć bezę, lekko docisnąć (bezę ostrożnie wyjąć z papieru do pieczenia).
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze