Szybciej się nie da! Fasolka po bretońsku w mniej niż 30 minut
Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, po które chętnie sięgamy zimą. Jest rozgrzewająca i doskonale syci. Niestety jej przygotowanie zajmuje sporo czasu. Wcześniej musimy namoczyć i ugotować fasolę. Tym razem proponujemy drogę na skróty. Jeśli użyjecie fasoli z puszki, czas przygotowania tej potrawy zajmie mniej niż 30 minut.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Fasolkę przełożyć do garnka (razem z zalewą), dodać ziele angielskie i liście laurowe.
- Cebulę i kiełbasę pokroić w w kostkę.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać kiełbasę i podsmażyć.
- Zawartość patelni przełożyć do garnka z fasolą, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zagotować.
- Na patelni rozpuścić pozostały smalec, dodać mąkę i smażyć, ciągle mieszając, na lekko brązowy kolor. Zasmażkę przełożyć do gotującej się fasoli. Zagotować. Podawać z pieczywem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze