Trwa ładowanie...
d1zetuf
17-02-2021 13:57

Szybciej się nie da! Fasolka po bretońsku w mniej niż 30 minut

Przepis

Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, po które chętnie sięgamy zimą. Jest rozgrzewająca i doskonale syci. Niestety jej przygotowanie zajmuje sporo czasu. Wcześniej musimy namoczyć i ugotować fasolę. Tym razem proponujemy drogę na skróty. Jeśli użyjecie fasoli z puszki, czas przygotowania tej potrawy zajmie mniej niż 30 minut.

d1zetuf
4.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 4 puszki białej fasolki
  • koncentrat pomidorowy (1 słoiczek)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 3 łyżki smalcu (można zastąpić masłem)
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
Przepis
  • Fasolkę przełożyć do garnka (razem z zalewą), dodać ziele angielskie i liście laurowe.
  • Cebulę i kiełbasę pokroić w w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać kiełbasę i podsmażyć.
  • Zawartość patelni przełożyć do garnka z fasolą, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zagotować.
  • Na patelni rozpuścić pozostały smalec, dodać mąkę i smażyć, ciągle mieszając, na lekko brązowy kolor. Zasmażkę przełożyć do gotującej się fasoli. Zagotować. Podawać z pieczywem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szybciej się nie da! Fasolka po bretońsku w mniej niż 30 minut
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zetuf
d1zetuf
d1zetuf
d1zetuf
Więcej tematów
d1zetuf

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj