Trwa ładowanie...
drb1nl0
17-02-2021 13:57

Szybciej się nie da! Fasolka po bretońsku w mniej niż 30 minut

Przepis

Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, po które chętnie sięgamy zimą. Jest rozgrzewająca i doskonale syci. Niestety jej przygotowanie zajmuje sporo czasu. Wcześniej musimy namoczyć i ugotować fasolę. Tym razem proponujemy drogę na skróty. Jeśli użyjecie fasoli z puszki, czas przygotowania tej potrawy zajmie mniej niż 30 minut.

drb1nl0
2.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 4 puszki białej fasolki
  • koncentrat pomidorowy (1 słoiczek)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 3 łyżki smalcu (można zastąpić masłem)
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
Przepis
  • Fasolkę przełożyć do garnka (razem z zalewą), dodać ziele angielskie i liście laurowe.
  • Cebulę i kiełbasę pokroić w w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać kiełbasę i podsmażyć.
  • Zawartość patelni przełożyć do garnka z fasolą, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zagotować.
  • Na patelni rozpuścić pozostały smalec, dodać mąkę i smażyć, ciągle mieszając, na lekko brązowy kolor. Zasmażkę przełożyć do gotującej się fasoli. Zagotować. Podawać z pieczywem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szybciej się nie da! Fasolka po bretońsku w mniej niż 30 minut
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
drb1nl0
drb1nl0
drb1nl0
drb1nl0
Więcej tematów
drb1nl0