Szmur - zapomniany przysmak pełen bakalii według receptury z 1854 roku
Szmur to przedwojenny specjał, który można zrobić "przy okazji". A właściwie bez okazji, bo jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. Wypełni dom zapachem, jest aromatyczny i lekko wilgotny od rodzynek i samego ciasta ptysiowego. Choć niepozorny, wyjęty z piekarnika jeszcze ciepły znika w zastraszającym tempie podbierany przez domowników. W cyklu "Sentymentalny wtorek" polecamy ciasto prosto z bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-5 |
Okazja: |
- 250 ml wody
- 200 g mąki
- 125 g masła
- 4 jajka
- 100 g rodzynek (można namoczyć, nie trzeba)
- 4-5 łyżek cukru
- ok. 100 g płatków migdałów lub migdałów przekrojonych na pół
W rondelku rozpuścić wodę z masłem, doprowadzić do zagotowania. Zdjąć na chwilę z ognia i stopniowo dodawać mąkę cały czas energicznie mieszając, by zapobiec powstawaniu grudek. Ponownie postawić na średnim ogniu i zaparzać kilka minut, aż ciasto nabierze połysku i zacznie odstawać od ścianek rondelka. Odstawić do ostudzenia. Do chłodnej masy wbijać po jednym jajka i mieszać do osiągnięcia jednolitej konsystencji (ciasto w pierwszej chwili będzie wyglądało na zważone, co należy zupełnie zignorować, kontynuując mieszanie). Gotowe rozsmarować cienko (jak na łazanki) na blaszce wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać po wierzchu grubą warstwą migdałów, rodzynek i kilkoma łyżkami cukru. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Gdy ciasto zacznie się podnosić i nabierać koloru (po ok. 10-15 minutach), wyjąć blaszkę i pokroić w kwadratowe lub prostokątne kawałki. Podzielone wstawić ponownie do piekarnika i dopiekać jeszcze 15-20 minut.
Zobacz także: szybkie ciasteczka z kruszonką
src="https://d.wpimg.pl/506514683-1715856208/kruszonka.jpg"/>
Polecamy wideo: Co zaskoczy nas w kuchni przedwojennej?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze