Trwa ładowanie...
d21x3o7
02-01-2018 20:33

Szmur - zapomniany przysmak pełen bakalii według receptury z 1854 roku

Przepis

Szmur to przedwojenny specjał, który można zrobić "przy okazji". A właściwie bez okazji, bo jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. Wypełni dom zapachem, jest aromatyczny i lekko wilgotny od rodzynek i samego ciasta ptysiowego. Choć niepozorny, wyjęty z piekarnika jeszcze ciepły znika w zastraszającym tempie podbierany przez domowników. W cyklu "Sentymentalny wtorek" polecamy ciasto prosto z bloga "Kuchenny kredens".

d21x3o7
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-5

Okazja:
www.kuchennykredens.pl
Źródło: www.kuchennykredens.pl
Składniki
  • 250 ml wody
  • 200 g mąki
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g rodzynek (można namoczyć, nie trzeba)
  • 4-5 łyżek cukru
  • ok. 100 g płatków migdałów lub migdałów przekrojonych na pół
Przepis

W rondelku rozpuścić wodę z masłem, doprowadzić do zagotowania. Zdjąć na chwilę z ognia i stopniowo dodawać mąkę cały czas energicznie mieszając, by zapobiec powstawaniu grudek. Ponownie postawić na średnim ogniu i zaparzać kilka minut, aż ciasto nabierze połysku i zacznie odstawać od ścianek rondelka. Odstawić do ostudzenia. Do chłodnej masy wbijać po jednym jajka i mieszać do osiągnięcia jednolitej konsystencji (ciasto w pierwszej chwili będzie wyglądało na zważone, co należy zupełnie zignorować, kontynuując mieszanie). Gotowe rozsmarować cienko (jak na łazanki) na blaszce wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać po wierzchu grubą warstwą migdałów, rodzynek i kilkoma łyżkami cukru. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Gdy ciasto zacznie się podnosić i nabierać koloru (po ok. 10-15 minutach), wyjąć blaszkę i pokroić w kwadratowe lub prostokątne kawałki. Podzielone wstawić ponownie do piekarnika i dopiekać jeszcze 15-20 minut.
Zobacz także: szybkie ciasteczka z kruszonką
src="https://d.wpimg.pl/506514683-1715856208/kruszonka.jpg"/>

Polecamy wideo: Co zaskoczy nas w kuchni przedwojennej?

Szmur - zapomniany przysmak pełen bakalii według receptury z 1854 roku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj