Cukinia na pięć sposobów. Wygoń nudę z kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Smakowite pomysły

Obraz
© 123RF

Leczo, faszerowane łódeczki, grillowane szaszłyki, marynaty na zimę, risotto, zapiekanki... Jak się okazuje, z cukinii da się zrobić niemal wszystko, nawet ciasto. Można ją jeść na surowo, a także gotować, dusić, zapiekać, grillować. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 6Frytki z cukinii

Obraz
© 123RF

Szybka i niskokaloryczna przekąska. Sporą cukinię kroimy w słupki (bez gniazd nasiennych), a następnie obtaczamy w jajku i panierce (z bułki tartej z ziołami i parmezanem lub zdrowiej z otrębów). Frytki należy ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni na termoobiegu. Pieczemy około 25 minut. Frytki z cukinii najlepiej smakują w towarzystwie czosnkowego lub ziołowego dipu.

/ 6Warzywny makaron

Obraz
© 123RF

Warzywny makaron to jeden z kulinarnych trendów. Cukiniowe spaghetti z krewetkami prezentuje się i smakuje naprawdę dobrze. Makaron z cukinii (lub marchewki) zrobimy za pomocą obieraczki do warzyw z ząbkami. Niestety nie jest ona dostępna w każdym sklepie, ale na pewno znajdziemy ją w internecie. Potem te "kluski" wystarczy zblanszować i podawać jak prawdziwy makaron z ulubionymi sosami lub innymi warzywami.

/ 6Konkurencja dla placków ziemniaczanych

Obraz
© 123RF

Placki z cukinii stanowią świetną alternatywę dla placków ziemniaczanych. Trzeba jednak pamiętać, by po starciu warzyw, odczekać kwadrans,a potem odcisnąć nadmiar wody. Wtedy będziemy mieli pewność, że nasze placki wyjdą chrupiące i delikatne. Można je podawać jako samodzielne danie np. z sosem czosnkowym lub duszonymi warzywami. Placki sprawdzą się również jako dodatek do mięsa czy ryby.

/ 6Pyszny chlebek

Obraz
© 123RF

Cukinia jest idealnym warzywem - soczysta i ładnie rozpadająca się podczas obróbki cieplnej. Możemy ją wykorzystać jako bazę do smacznego chlebka. Potrzebne nam będą: sześć jajek, dwie szklanki startej na drobnej tarce cukinii (oczywiście ze skórką), pół kostki rozpuszczonego masła, szklanka mąki razowej, łyżeczka proszku do pieczenia, dwie łyżki sezamu (wcześniej delikatnie uprażonego na suchej patelni) i sól. Do miski wbijamy jajka, dodajemy roztopione masło, i ubijamy mikserem. Ubijając dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sezam i sól. Na koniec dodajemy startą cukinię i mieszamy dokładnie łyżką. Wlewamy masę do formy. Nie trzeba jej smarować masłem, masa jest odpowiednio tłusta. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

/ 6Cukinia w zalewie

Obraz
© 123RF

Przepis na cukinię z czosnkiem i chilli, to pomysł dla osób, które uwielbiają ostre smaki. Tak przygotowana cukinia sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu lub przekąska. Można uzależnić się od tego przysmaku.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów