Cukinia na pięć sposobów. Wygoń nudę z kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Smakowite pomysły

Obraz
© 123RF

Leczo, faszerowane łódeczki, grillowane szaszłyki, marynaty na zimę, risotto, zapiekanki... Jak się okazuje, z cukinii da się zrobić niemal wszystko, nawet ciasto. Można ją jeść na surowo, a także gotować, dusić, zapiekać, grillować. Zobaczcie nasze inspiracje.

/ 6Frytki z cukinii

Obraz
© 123RF

Szybka i niskokaloryczna przekąska. Sporą cukinię kroimy w słupki (bez gniazd nasiennych), a następnie obtaczamy w jajku i panierce (z bułki tartej z ziołami i parmezanem lub zdrowiej z otrębów). Frytki należy ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni na termoobiegu. Pieczemy około 25 minut. Frytki z cukinii najlepiej smakują w towarzystwie czosnkowego lub ziołowego dipu.

/ 6Warzywny makaron

Obraz
© 123RF

Warzywny makaron to jeden z kulinarnych trendów. Cukiniowe spaghetti z krewetkami prezentuje się i smakuje naprawdę dobrze. Makaron z cukinii (lub marchewki) zrobimy za pomocą obieraczki do warzyw z ząbkami. Niestety nie jest ona dostępna w każdym sklepie, ale na pewno znajdziemy ją w internecie. Potem te "kluski" wystarczy zblanszować i podawać jak prawdziwy makaron z ulubionymi sosami lub innymi warzywami.

/ 6Konkurencja dla placków ziemniaczanych

Obraz
© 123RF

Placki z cukinii stanowią świetną alternatywę dla placków ziemniaczanych. Trzeba jednak pamiętać, by po starciu warzyw, odczekać kwadrans,a potem odcisnąć nadmiar wody. Wtedy będziemy mieli pewność, że nasze placki wyjdą chrupiące i delikatne. Można je podawać jako samodzielne danie np. z sosem czosnkowym lub duszonymi warzywami. Placki sprawdzą się również jako dodatek do mięsa czy ryby.

/ 6Pyszny chlebek

Obraz
© 123RF

Cukinia jest idealnym warzywem - soczysta i ładnie rozpadająca się podczas obróbki cieplnej. Możemy ją wykorzystać jako bazę do smacznego chlebka. Potrzebne nam będą: sześć jajek, dwie szklanki startej na drobnej tarce cukinii (oczywiście ze skórką), pół kostki rozpuszczonego masła, szklanka mąki razowej, łyżeczka proszku do pieczenia, dwie łyżki sezamu (wcześniej delikatnie uprażonego na suchej patelni) i sól. Do miski wbijamy jajka, dodajemy roztopione masło, i ubijamy mikserem. Ubijając dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sezam i sól. Na koniec dodajemy startą cukinię i mieszamy dokładnie łyżką. Wlewamy masę do formy. Nie trzeba jej smarować masłem, masa jest odpowiednio tłusta. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

/ 6Cukinia w zalewie

Obraz
© 123RF

Przepis na cukinię z czosnkiem i chilli, to pomysł dla osób, które uwielbiają ostre smaki. Tak przygotowana cukinia sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu lub przekąska. Można uzależnić się od tego przysmaku.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej