Smakowite pomysły
Leczo, faszerowane łódeczki, grillowane szaszłyki, marynaty na zimę, risotto, zapiekanki... Jak się okazuje, z cukinii da się zrobić niemal wszystko, nawet ciasto. Można ją jeść na surowo, a także gotować, dusić, zapiekać, grillować. Zobaczcie nasze inspiracje.
Frytki z cukinii
Szybka i niskokaloryczna przekąska. Sporą cukinię kroimy w słupki (bez gniazd nasiennych), a następnie obtaczamy w jajku i panierce (z bułki tartej z ziołami i parmezanem lub zdrowiej z otrębów). Frytki należy ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni na termoobiegu. Pieczemy około 25 minut. Frytki z cukinii najlepiej smakują w towarzystwie czosnkowego lub ziołowego dipu.
Warzywny makaron
Warzywny makaron to jeden z kulinarnych trendów. Cukiniowe spaghetti z krewetkami prezentuje się i smakuje naprawdę dobrze. Makaron z cukinii (lub marchewki) zrobimy za pomocą obieraczki do warzyw z ząbkami. Niestety nie jest ona dostępna w każdym sklepie, ale na pewno znajdziemy ją w internecie. Potem te "kluski" wystarczy zblanszować i podawać jak prawdziwy makaron z ulubionymi sosami lub innymi warzywami.
Konkurencja dla placków ziemniaczanych
Placki z cukinii stanowią świetną alternatywę dla placków ziemniaczanych. Trzeba jednak pamiętać, by po starciu warzyw, odczekać kwadrans,a potem odcisnąć nadmiar wody. Wtedy będziemy mieli pewność, że nasze placki wyjdą chrupiące i delikatne. Można je podawać jako samodzielne danie np. z sosem czosnkowym lub duszonymi warzywami. Placki sprawdzą się również jako dodatek do mięsa czy ryby.
Pyszny chlebek
Cukinia jest idealnym warzywem - soczysta i ładnie rozpadająca się podczas obróbki cieplnej. Możemy ją wykorzystać jako bazę do smacznego chlebka. Potrzebne nam będą: sześć jajek, dwie szklanki startej na drobnej tarce cukinii (oczywiście ze skórką), pół kostki rozpuszczonego masła, szklanka mąki razowej, łyżeczka proszku do pieczenia, dwie łyżki sezamu (wcześniej delikatnie uprażonego na suchej patelni) i sól. Do miski wbijamy jajka, dodajemy roztopione masło, i ubijamy mikserem. Ubijając dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sezam i sól. Na koniec dodajemy startą cukinię i mieszamy dokładnie łyżką. Wlewamy masę do formy. Nie trzeba jej smarować masłem, masa jest odpowiednio tłusta. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Cukinia w zalewie
Przepis na cukinię z czosnkiem i chilli, to pomysł dla osób, które uwielbiają ostre smaki. Tak przygotowana cukinia sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu lub przekąska. Można uzależnić się od tego przysmaku.