Rodzaje i właściwości soczewicy
Prehistoryczny przysmak pełen zdrowia
Popularnością bez dwóch zdań przebiła groch czy fasolę. Soczewica znana jest od czasów prehistorycznych. Jak wynika z prac naukowych, była jadana już w neolicie. W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła raczej za tanią i sycącą potrawę ubogich, natomiast w kuchni żydowskiej łączono ją z pszenicą i w takiej formie była daniem pokutnym. Dziś najczęściej sięgają po nią wegetarianie, ale ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne i wiele zastosowań powinna pojawić się w każdej polskiej kuchni.
Roślina ta znana jest od czasów prehistorycznych. Jak wynika z prac naukowych, była jadana już w neolicie. W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła raczej za tanią i sycącą potrawę ubogich, natomiast w kuchni żydowskiej łączono ją z pszenicą i w takiej formie była daniem pokutnym. Dziś najczęściej sięgają po nią wegetarianie, ale ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne i wiele zastosowań powinna pojawić się regularnie w każdej polskiej kuchni.