Buraki na odchudzanie. Niedoceniane warzywo

Zdrowotne właściwości naszych poczciwych buraków znane są od dawna. Przede wszystkim to fantastyczne źródło witamin, antocyjanów oraz błonnika. Buraki zawierają w dodatku bardzo mało kalorii (33 kcal na 100 gramów). Nic więc dziwnego, że są szczególnie polecane osobom, które chcą stracić na wadze.

Czerwone buraki mogą wspomagać odchudzanie
Źródło zdjęć: © 123RF

Najważniejszym składnikiem buraka, wspomagającym odchudzanie jest błonnik. Reguluje on pracę jelit, przyspiesza przemianę materii i pomaga w usunięciu z organizmu szkodliwych substancji. W dodatku buraczany błonnik działa delikatnie przeczyszczająco, co nie jest bez znaczenia w sytuacji, gdy zmieniamy drastycznie swoją dietę i narażamy się przez to na przykre zaparcia.

Z kolei zawarta w burakach betaina wspomaga pracę wątroby, ale dodatkowo przyczynia się do usuwania metali ciężkich z naszego organizmu.

Bardzo cennym składnikiem buraka jest też potas, który obniża ciśnienie tętnicze krwi, wpływa pozytywnie na pracę serca i reguluje gospodarkę wodną organizmu. Warto też zwrócić uwagę na dobroczynnie działające na krew żelazo i obecne w czerwonym warzywie pektyny, które pomagają w niszczeniu bakterii gnilnych znajdujących się w przewodzie pokarmowym.

Zobacz też: Śledzie pod pierzynką

Niepozorna czerwona bulwa, której często nie doceniamy, ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, a jednocześnie sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Co ważne buraki nie tylko ułatwiają oczyszczanie organizmu i redukcję tłuszczu, ale także pomagają w rozbudowie masy mięśniowej. Dlatego też, gdy łączymy dietę z ćwiczeniami, koniecznie włączmy do codziennego menu czerwone bulwy.

Najwięcej zalet mają buraki surowe. Ich niski indeks glikemiczny (30) sprawia, że mogą jeść je wszyscy, nawet osoby mające problem z poziomem cukru. Istotny jest również rozmiar buraka – najlepsze są średnie, nie za małe i nie za duże – około 8 centymetrów średnicy.

Najprostszym sposobem wykorzystania buraków jest zrobienie z nich soku. Wykorzystujmy jednak tradycyjne sokowirówki, które pozostawią w napoju trochę włókien. Szkoda przepuszczać te warzywa przez bardzo gęste sita nowoczesnych sokowirówek. Sok sam w sobie jest słodkawy i trochę mdły, dlatego też warto łączyć go np. z sokiem jabłkowym lub doprawiać sokiem z cytryny. Świeży sok z buraków trzeba wypić tego samego dnia, kiedy go przyrządzaliśmy. Później ma ziemisty, niezbyt przyjemny smak.

Jeśli mamy trochę więcej cierpliwości, możemy przygotować kwas buraczany. Plasterki buraków zalewa się ciepłą wodą w kamionkowym naczyniu. Na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba, dokładnie przykrywamy naczynie gazą i odstawiamy na dwa-trzy dni w ciepłe miejsce. Kwas taki używany jest zazwyczaj do przyrządzania barszczu, ale równie dobrze można pić szklankę dziennie. Taki napój zawiera dodatkowo mnóstwo bakterii mlekowych, wzmacniających odporność organizmu.

Jeszcze innym pomysłem na wykorzystanie tego wartościowego warzywa, może być sałatka z buraków, idealna np. na drugie śniadanie lub kolację. Buraki myjemy, kroimy w słupki lub w plasterki, dodajemy trochę oliwy z oliwek, soli i pieprzu oraz posiekanych grubo orzechów włoskich. Można dodać również kilka kropli soku z cytryny. Taka sałatka jest mało kaloryczna, ale sycąca i zdrowa. Powinna być codziennym elementem diety każdej odchudzającej się osoby.

Podczas gotowania indeks glikemiczny buraków wzrasta, ale nadal pozostaje niski - 65. Dlatego też bez strachu możemy dodawać buraki do gotowanych potrawek czy zup. Możemy sobie nawet przyrządzić tradycyjny barszcz ukraiński, który będzie dietetycznym daniem, jeśli nie dodamy do niego zbyt tłustego mięsa wędzonego i ziemniaków.
Buraki są także składnikiem tradycyjnej ćwikły z chrzanem. Ten dodatek do potraw, głównie mięsnych przyspiesza spalanie tłuszczu, a to dzięki właściwościom chrzanu. Nie bójmy się więc jeść ćwikły nawet kilka razy dziennie. Na pewno pomoże w odchudzaniu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów