Ciasto czekoladowe z kokosową masą z kaszy manny
Czekoladowo-kokosowe ciasto z kaszą manną w roli głównej. Prosta propozycja na podwieczorek prosto z bloga "Śliwka Węgierka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju (np. kokosowego)
- 1/2 szklanki cukru, ksylitolu lub miodu
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Polewa:
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru lub miodu
Mieszankę mokrych składników na ciasto łączymy delikatnie z mieszanką składników suchych. Następnie przystępujemy do przygotowania masy. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i mieszamy do uzyskania gęstej masy. Piekarnik nastawoamy na 180 stopni C, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Połowę masy czekoladowej wylewamy na blaszkę i pieczemy około 20 min, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Następnie na podpieczoną warstwę czekoladową wykładamy masę kokosową, ładnie wyrównujemy, a na warstwę kokosową wylewamy pozostałą masę czekoladową i pieczemy około 25 minut.
Wszystkie składniki na polewę łączymy w rondelku i rozpuszczamy na małym ogniu. Polewamy ciasto.
Zobacz także: serowa kanapka na podwieczorek
src="https://d.wpimg.pl/1786213048-138574615/serowa.jpg"/>
Polecamy wideo: jak powstała czekolada?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze