Świąteczne ciasto czekoladowo-kokosowe
Proste i szybkie ciasto czekoladowo-kokosowe już od lat gości na moim świątecznym stole. Dobrze się przechowuje, więc nawet po kilku dniach jest smaczne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej +150 ml kremówki.
Rozgrzewamy piekarnik do ok. 170-180 stopni. Przesianą mąkę mieszamy z wiórkami i proszkiem. Ubijamy pianę z białek wraz z cukrami. Do mieszanki suchych składników wlewamy mleko oraz olej i dokładnie mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Do masy dokładamy białka i delikatnie mieszamy. Dzielimy na 2 części w proporcji 2:1. Do mniejszej części dodajemy kakao i mieszamy. Ciasto wykładamy do dużej blaszki partiami tworząc zygzaki.
Pieczemy ok. 30-35 minut. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą albo rozpuszczoną czekoladą połączoną z gorącą kremówką - w wersji z kremówką otrzymamy strukturę masy, łatwiej kroić.
Przepis dodał użytkownik smerfetka79
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze