Trwa ładowanie...
d4bvlaz
04-04-2013 22:41

Świąteczne ciasto czekoladowo-kokosowe

Przepis

Proste i szybkie ciasto czekoladowo-kokosowe już od lat gości na moim świątecznym stole. Dobrze się przechowuje, więc nawet po kilku dniach jest smaczne.

d4bvlaz
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Shutterstock
Źródło: Shutterstock, fot: shutterstock.com
Składniki
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 400 g mąki
  • 220 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Kamis
  • 500 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 4-5 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Przepis

Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej +150 ml kremówki.

Rozgrzewamy piekarnik do ok. 170-180 stopni. Przesianą mąkę mieszamy z wiórkami i proszkiem. Ubijamy pianę z białek wraz z cukrami. Do mieszanki suchych składników wlewamy mleko oraz olej i dokładnie mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Do masy dokładamy białka i delikatnie mieszamy. Dzielimy na 2 części w proporcji 2:1. Do mniejszej części dodajemy kakao i mieszamy. Ciasto wykładamy do dużej blaszki partiami tworząc zygzaki.

Pieczemy ok. 30-35 minut. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą albo rozpuszczoną czekoladą połączoną z gorącą kremówką - w wersji z kremówką otrzymamy strukturę masy, łatwiej kroić.

Przepis dodał użytkownik smerfetka79

Świąteczne ciasto czekoladowo-kokosowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4bvlaz
d4bvlaz
d4bvlaz
d4bvlaz
Więcej tematów
d4bvlaz