Trwa ładowanie...
ycipk-49f4vb
ycipk-49f4vb

Ciastko milionera. Obłędnie czekoladowe i pyszne

Przepis

Na ciastko milionera po raz pierwszy natknęłam się w ogromnej książce o czekoladowych przepisach, którą dostałam w prezencie, kiedy postanowiłam zacząć prowadzić własny blog. Było idealne, z błyszczącym karmelem i polewą czekoladową równą jak nowiutka autostrada. Kiedy opanowałam roślinną warstwę karmelową, postanowiłam upchnąć ją pomiędzy kruchym ciastem i czekoladą.

Trwa ładowanie...
ycipk-49f4vb
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Ciastko milionera. Obłędnie czekoladowe i pyszne
Słodkie sekrety
Składniki
  • 1 porcja ciasta kruchego
  • 2 dojrzałe banany
  • 120 g oleju kokosowego
  • 120 g masła orzechowego
  • 50 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • polewa czekoladowa
Przepis

Foremkę o boku 20 cm natłuść minimalnie, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Na dno foremki wyłóż ciasto i dokładnie je rozprowadź. Nakłuj ciasto, a następnie piecz je przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Banany, olej, masło, ksylitol oraz wanilię umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Wylej na kruchy spód, wyrównaj i schłódź w lodówce do częściowego zastygnięcia. Mazurek polej czekoladą. Schłódź w lodówce. Krój ostrym nożem, maczanym w wodzie. Na koniec możesz ozdobić każdy prostokącik paskami rozpuszczonej czekolady.

Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-49f4vb
Ciastko milionera. Obłędnie czekoladowe i pyszne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-49f4vb
ycipk-49f4vb
ycipk-49f4vb
ycipk-49f4vb
ycipk-49f4vb