Ciasto czekoladowe z gruszkami. Zniknie do ostatniego okruszka
Jesienią możemy cieszyć się jabłkami, śliwkami oraz oczywiście gruszkami. Najchętniej jemy je na surowo, czasem gotujemy w winie i podajemy z lodami. Jednak gruszki doskonale nadają się również do wypieków. Na deser polecamy obłędnie czekoladowe ciasto z dodatkiem tych smacznych owoców.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 40 g masła
- 230 g brązowego cukru
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 50 g startej mlecznej czekolady
- 3 duże gruszki
Przepis
Masło utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj do masy jajecznej. Na koniec wlej mleko. Zmiksuj. Wsyp tartą czekoladę i wymieszaj. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłóż papierem i posmaruj masłem. Wylej ciasto. Gruszki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż je na wierzchu. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl