Trwa ładowanie...
d48u5ls
Katarzyna Gileta
07-09-2017 14:41

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Zniknie do ostatniego okruszka

Przepis

Jesienią możemy cieszyć się jabłkami, śliwkami oraz oczywiście gruszkami. Najchętniej jemy je na surowo, czasem gotujemy w winie i podajemy z lodami. Jednak gruszki doskonale nadają się również do wypieków. Na deser polecamy obłędnie czekoladowe ciasto z dodatkiem tych smacznych owoców.

d48u5ls
2.9
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 40 g masła
  • 230 g brązowego cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g startej mlecznej czekolady
  • 3 duże gruszki
Przepis

Masło utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj do masy jajecznej. Na koniec wlej mleko. Zmiksuj. Wsyp tartą czekoladę i wymieszaj. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłóż papierem i posmaruj masłem. Wylej ciasto. Gruszki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż je na wierzchu. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Zobacz też: Domowa drożdżówka z wiśniami

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Zniknie do ostatniego okruszka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
Share
d48u5ls

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48u5ls
d48u5ls
d48u5ls
d48u5ls
Więcej tematów
d48u5ls