Trwa ładowanie...
d429662
d429662

Blok czekoladowy. Hit minionej epoki

Przepis

W czasach, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, a o prawdziwej czekoladzie mogliśmy tylko pomarzyć, panie domu prześcigały się w wymyślaniu przepisów na coś z niczego. tak właśnie powstał pomysł na blok czekoladowy. Ewa Wachowicz proponuje swoją recepturę na ten klasyk PRL-u.

2.7
(6 głosów)
Oceń:
d429662
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Blok czekoladowy. Hit minionej epoki
archiwum proramu "Ewa gotuje"
Blok czekoladowy. Hit minionej epoki
Składniki
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru albo ksylitolu
  • 200g masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka zimnego mleka (może być kokosowe albo sojowe)
  • 300 g mleka w proszku
  • 300 g orzechów włoskich
  • 100 g herbatników
  • 3 łyżki kandyzowanych owoców
  • 2 andruty
Przepis

Tabliczkę czekolady rozkruszyć. Mleko w proszku przesiać przez sitko. Herbatniki przesiekać. Posiekać około 2/3 orzechów włoskich (ładne połówki orzechów zostawić do dekoracji). Do garnka z wodą wsypać całą szklankę cukru (ew.ksylitolu) i gotować przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie wrzucić rozdrobnioną czekoladę i kostkę masła. Zagotować. Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać przesiane mleko, posiekane orzechy włoskie, owoce kandyzowane i herbatniki. Całość szybko wymieszać.
Na spodzie blachy ułożyć andrut, nałożyć ciepłą masę, wyrównać. Przykryć drugim andrutem. Dobrze schłodzić w lodówce. Następnie posmarować roztopioną czekoladą (z odrobiną masła i mleka). Udekorować połówkami orzechów włoskich. Gdy czekolada zastygnie, gotowy blok podzielić na kawałki.

  archiwum proramu "Ewa gotuje"
Blok czekoladowy. Hit minionej epoki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d429662

Podziel się opinią

20
8
Share
d429662
d429662

d429662
d429662
d429662