Trwa ładowanie...
d1nsso5

Blok czekoladowy. Hit minionej epoki

Przepis

W czasach, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami, a o prawdziwej czekoladzie mogliśmy tylko pomarzyć, panie domu prześcigały się w wymyślaniu przepisów na coś z niczego. tak właśnie powstał pomysł na blok czekoladowy. Ewa Wachowicz proponuje swoją recepturę na ten klasyk PRL-u.

2.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Blok czekoladowy. Hit minionej epoki
archiwum proramu "Ewa gotuje"
Źródło: archiwum proramu "Ewa gotuje"
Składniki
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru albo ksylitolu
  • 200g masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka zimnego mleka (może być kokosowe albo sojowe)
  • 300 g mleka w proszku
  • 300 g orzechów włoskich
  • 100 g herbatników
  • 3 łyżki kandyzowanych owoców
  • 2 andruty
Przepis

Tabliczkę czekolady rozkruszyć. Mleko w proszku przesiać przez sitko. Herbatniki przesiekać. Posiekać około 2/3 orzechów włoskich (ładne połówki orzechów zostawić do dekoracji). Do garnka z wodą wsypać całą szklankę cukru (ew.ksylitolu) i gotować przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie wrzucić rozdrobnioną czekoladę i kostkę masła. Zagotować. Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać przesiane mleko, posiekane orzechy włoskie, owoce kandyzowane i herbatniki. Całość szybko wymieszać.
Na spodzie blachy ułożyć andrut, nałożyć ciepłą masę, wyrównać. Przykryć drugim andrutem. Dobrze schłodzić w lodówce. Następnie posmarować roztopioną czekoladą (z odrobiną masła i mleka). Udekorować połówkami orzechów włoskich. Gdy czekolada zastygnie, gotowy blok podzielić na kawałki.

  archiwum proramu "Ewa gotuje"
Źródło: archiwum proramu "Ewa gotuje"
Blok czekoladowy. Hit minionej epoki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1nsso5

Podziel się opinią

20
8
Share
d1nsso5
d1nsso5
d1nsso5
d1nsso5
Więcej tematów
d1nsso5