Racuchy drożdżowe z miodem i owocami
Pulchne i wyrośnięte drożdżowe racuchy. Gwarancją sukcesu jest dobrze wyrobione ciasto. Racuchy doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Mąkę przesiej. Mleko podgrzej – powinno być ciepłe, ale nie gorące.
- Przygotuj zaczyn: do ciepłego mleka wsyp cukier, suche drożdże oraz 3 łyżki mąki – wszystko razem wymieszaj. Następnie odstaw pod przykryciem na kilkanaście minut, aż zaczyn nieco podrośnie .
- Do podrośniętego zaczynu dodaj resztę mąki, jajko oraz sól. Wszystko razem wymieszaj na gładkie ciasto. Jeśli okaże się zbyt gęste – dodaj nieco więcej mleka. Ciasto drożdżowe na racuchy nie może być zbyt rzadkie.
- Możesz ciasto wyrabiać łyżką lub skorzystać z miksera z hakiem.
- Naczynie z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość możesz zacząć smażyć.
- Rozgrzej patelnię i wlej olej, powinno go być mniej więcej na grubość około 0,5 cm. Łyżkę zwilż w wodzie i nakładaj nią porcje ciasta na patelnię. Smaż na średnim ogniu z obu stron po około 2 minuty, aż racuchy zrumienią się tak, jak lubisz.
- Usmażone racuchy odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Jeszcze ciepłe podawaj z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, owocami, konfiturami etc.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze