Trwa ładowanie...
d3s1w7t
03-07-2022 08:03

Racuchy drożdżowe z miodem i owocami

Przepis

Pulchne i wyrośnięte drożdżowe racuchy. Gwarancją sukcesu jest dobrze wyrobione ciasto. Racuchy doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis z bloga "Daylicooking".

d3s1w7t
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Daylicooking.pl
Źródło: Daylicooking.pl
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 250-300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • duża szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • miód i owoce
Przepis
  • Mąkę przesiej. Mleko podgrzej – powinno być ciepłe, ale nie gorące.
  • Przygotuj zaczyn: do ciepłego mleka wsyp cukier, suche drożdże oraz 3 łyżki mąki – wszystko razem wymieszaj. Następnie odstaw pod przykryciem na kilkanaście minut, aż zaczyn nieco podrośnie .
  • Do podrośniętego zaczynu dodaj resztę mąki, jajko oraz sól. Wszystko razem wymieszaj na gładkie ciasto. Jeśli okaże się zbyt gęste – dodaj nieco więcej mleka. Ciasto drożdżowe na racuchy nie może być zbyt rzadkie.
  • Możesz ciasto wyrabiać łyżką lub skorzystać z miksera z hakiem.
  • Naczynie z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość możesz zacząć smażyć.
  • Rozgrzej patelnię i wlej olej, powinno go być mniej więcej na grubość około 0,5 cm. Łyżkę zwilż w wodzie i nakładaj nią porcje ciasta na patelnię. Smaż na średnim ogniu z obu stron po około 2 minuty, aż racuchy zrumienią się tak, jak lubisz.
  • Usmażone racuchy odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Jeszcze ciepłe podawaj z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, owocami, konfiturami etc.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Racuchy drożdżowe z miodem i owocami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s1w7t
d3s1w7t
d3s1w7t
d3s1w7t
Więcej tematów
d3s1w7t