ycipk-2xlcm0
ycipk-2xlcm0

Przepyszna szarlotka z rabarbarem. Receptura z 1929 roku

Przepis

" Ciasto wystarczy rozwałkować (najsprawniej pójdzie gdy wałkować je będziemy między dwoma kawałkami pergaminu do pieczenia), wyłożyć drobno pokrojone łodygi, ułożyć jako-tako zgrabną kratkę i już – do pieca! Zapewniam, że przygotowana w ten sposób szarlotka po prostu uzależnia" - przekonuje autorka bloga "Kuchenny kredens".

Trwa ładowanie...
ycipk-2xlcm0
Zdjęcie kuchenny kredens
Podziel się
Składniki
  • 400 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany,
  • 800 g rabarbaru,
  • 150-200 g cukru z wanilią,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis

Z mąki, zimnego masła, kilku łyżek śmietany i cukru pudru zagnieść szybko kruche ciasto, nie wyrabiać zbyt długo. Konsystencję ciasta regulować ilością śmietany – ciasto powinno być elastyczne i dać się rozwałkować. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.

W tym czasie łodygi rabarbaru umyć i osuszyć. Pokroić w dość drobne kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną starając się, by pokryła wszystkie kawałki. Ze schłodzonego ciasta wydzielić 1/3 i odłożyć na wykonanie kratki na wierzchu ciasta. Pozostałą część rozwałkować dość cienko na wielkość blaszki. Wyłożyć rabarbar i całość posypać cukrem z wanilią (lub wedle upodobań – z cynamonem). Na wierzchu ułożyć kratkę z odłożonej porcji ciasta.

ycipk-2xlcm0

Piec w temperaturze 180 C przez ok. 50 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić w nim ciasto na kolejne 20 min. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-2xlcm0
ycipk-2xlcm0
ycipk-2xlcm0
ycipk-2xlcm0