Dania z rabarbarem. Osiem smakowitych propozycji

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Sezonowy hit

Obraz
© Shutterstock.com

Czerwono-różowe łodygi rośliny z rodziny rdestowatych można wykorzystać nie tylko do przygotowania kompotu czy ciasta, czyli sztandarowych przysmaków, którymi w dzieciństwie raczyły nas babcie. Co jeszcze można zrobić z rabarbaru?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Kompot z rabarbaru

Obraz
© 123RF

W naszym zestawieniu nie może jednak zabraknąć sztandarowego specjału z rabarbaru, który od dziesięcioleci gości wiosną i latem w polskich domach. Kompot z rabarbaru jest nie tylko bardzo smaczny, ale również niezwykle łatwy do przygotowania. Pół kilograma łodyg (najlepiej soczyście czerwonych, co zwiastuje ich dojrzałość) kroimy na plasterki i podsmażamy przez kilka minut na patelni, dodając 150 g cukru i łyżkę soku z cytryny. Następnie zalewamy niegazowaną wodą mineralną (1,5 l), doprowadzamy do zagotowania i utrzymujemy w tym stanie przez 10-15 minut. Przed podaniem możemy dodać listki mięty.

/ 9Lemoniada z rabarbaru

Obraz
© 123RF

Trochę bardziej zaawansowana wersja kompotu, przede wszystkim serwowana na zimno, dzięki kwaskowatemu smakowi świetnie sprawdzająca się w gorące dni. Pokrojony w kostkę rabarbar oraz obrane i podzielone na ćwiartki słodkie jabłka posypujemy cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, a następnie zostawiamy na kwadrans. Później zalewamy wodą i gotujemy 20-30 minut. Przecedzamy i wkładamy na lodówki na całą noc. Lemoniadę serwujemy z dodatkiem soku cytrynowego, liści mięty oraz dużej ilości kostek lodu.

/ 9Sałatka z rabarbaru i piersi kurczaka

Obraz
© 123RF

Rabarbar, zwłaszcza młody, można z powodzeniem jeść na surowo, choć należy zachować umiar, ponieważ w nadmiarze dostarcza zbyt dużej dawki niekorzystnego dla organizmu kwasu szczawiowego. Słodko-kwaśne łodygi świetnie sprawdzają się w sałatkach, np. z usmażoną piersią z kurczaka (doprawioną solą, pieprzem i słodką papryką)
, mieszanką sałat, liśćmi botwinki, pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami. Mięso można zastąpić wędzonym łososiem.

/ 9Rabarbarowy sos do mięsa

Obraz
© Fotolia

Szukasz pomysłu na ciekawy dodatek do schabu czy sznycla cielęcego? Przygotuj pyszny sos na bazie rabarbaru. Wystarczy pokroić łodygi na plasterki i udusić je z posiekaną cebulą szalotką oraz świeżymi liśćmi tymianku. Pod koniec gotowania dodajemy trochę białego wina i miodu, doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy. Gotujący się sos zabielamy śmietaną.

/ 9Rabarbarowy fool

Obraz
© 123RF

Jeden z ulubionych deserów mieszkańców Wysp Brytyjskich, który na pewno zachwyci również podniebienia polskich łasuchów. Pokrojony na dość grube plasterki dojrzały rabarbar zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dusimy do miękkości (w niektórych przepisach jest pieczony w piekarniku). Później masę odsączamy, a uzyskany sok podgotowujemy, aż do zgęstnienia. Rabarbarową pulpę miksujemy. Wystudzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy, przekładamy do pucharków, a następnie powoli dodajemy sok i mus, by uzyskać marmurkowy efekt.

/ 9Lody z rabarbarem

Obraz
© 123RF

Masz w zamrażalniku pudełko lodów śmietankowych czy waniliowych, a marzysz o bardziej wyrafinowanym deserze? Podaj je z dodatkiem rabarbaru, który po pokrojeniu w kostkę układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i wiórkami schłodzonego masła, a następnie zapiekamy przez kilkanaście minut, polewając wytworzonym sokiem, a na końcu także odrobiną likieru migdałowego lub pomarańczowego.

/ 9Dżem rabarbarowy

Obraz
© 123RF

Jeśli w chłodne jesienne i zimowe dni chcemy wyczarować trochę lata, pomoże nam w tym kilka łyżeczek pysznego dżemu o niepowtarzalnym, słodko-kwaśnym smaku. W najprostszym przepisie będziemy potrzebować tylko rabarbaru i cukru (w takich samych proporcjach). Łodygi kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc. Następnego dnia smażymy przez pół godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Później przekładamy dżem do słoików i pasteryzujemy. Można go przygotować także z dodatkiem innych owoców – rabarbar świetnie komponuje się z czerwonymi porzeczkami, malinami, truskawkami lub agrestem.

/ 9Chłodnik z rabarbaru

Obraz
© 123RF

Interesujący pomysł na obiad w gorący dzień. Kilogram rabarbarowych łodyg kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem (można go zastąpić miodem lub syropem klonowym), podsmażamy na patelni, a później zalewamy wodą (ok. 400 ml) i dusimy aż do miękkości. Przecieramy przez sito, w razie potrzeby dosładzamy i doprawiamy sokiem z cytryny lub limonki oraz szczyptą cynamonu. Chłodzimy w lodówce przez minimum dwie godziny. Podajemy z kleksem słodkiej śmietany lub gałką lodów śmietankowych. Rabarbarowy chłodnik świetnie smakuje także z groszkiem ptysiowym.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość