Sezonowy hit
Czerwono-różowe łodygi rośliny z rodziny rdestowatych można wykorzystać nie tylko do przygotowania kompotu czy ciasta, czyli sztandarowych przysmaków, którymi w dzieciństwie raczyły nas babcie. Co jeszcze można zrobić z rabarbaru?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kompot z rabarbaru
W naszym zestawieniu nie może jednak zabraknąć sztandarowego specjału z rabarbaru, który od dziesięcioleci gości wiosną i latem w polskich domach. Kompot z rabarbaru jest nie tylko bardzo smaczny, ale również niezwykle łatwy do przygotowania. Pół kilograma łodyg (najlepiej soczyście czerwonych, co zwiastuje ich dojrzałość) kroimy na plasterki i podsmażamy przez kilka minut na patelni, dodając 150 g cukru i łyżkę soku z cytryny. Następnie zalewamy niegazowaną wodą mineralną (1,5 l), doprowadzamy do zagotowania i utrzymujemy w tym stanie przez 10-15 minut. Przed podaniem możemy dodać listki mięty.
Lemoniada z rabarbaru
Trochę bardziej zaawansowana wersja kompotu, przede wszystkim serwowana na zimno, dzięki kwaskowatemu smakowi świetnie sprawdzająca się w gorące dni. Pokrojony w kostkę rabarbar oraz obrane i podzielone na ćwiartki słodkie jabłka posypujemy cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, a następnie zostawiamy na kwadrans. Później zalewamy wodą i gotujemy 20-30 minut. Przecedzamy i wkładamy na lodówki na całą noc. Lemoniadę serwujemy z dodatkiem soku cytrynowego, liści mięty oraz dużej ilości kostek lodu.
Sałatka z rabarbaru i piersi kurczaka
Rabarbar, zwłaszcza młody, można z powodzeniem jeść na surowo, choć należy zachować umiar, ponieważ w nadmiarze dostarcza zbyt dużej dawki niekorzystnego dla organizmu kwasu szczawiowego. Słodko-kwaśne łodygi świetnie sprawdzają się w sałatkach, np. z usmażoną piersią z kurczaka (doprawioną solą, pieprzem i słodką papryką)
, mieszanką sałat, liśćmi botwinki, pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami. Mięso można zastąpić wędzonym łososiem.
Rabarbarowy sos do mięsa
Szukasz pomysłu na ciekawy dodatek do schabu czy sznycla cielęcego? Przygotuj pyszny sos na bazie rabarbaru. Wystarczy pokroić łodygi na plasterki i udusić je z posiekaną cebulą szalotką oraz świeżymi liśćmi tymianku. Pod koniec gotowania dodajemy trochę białego wina i miodu, doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy. Gotujący się sos zabielamy śmietaną.
Rabarbarowy fool
Jeden z ulubionych deserów mieszkańców Wysp Brytyjskich, który na pewno zachwyci również podniebienia polskich łasuchów. Pokrojony na dość grube plasterki dojrzały rabarbar zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dusimy do miękkości (w niektórych przepisach jest pieczony w piekarniku). Później masę odsączamy, a uzyskany sok podgotowujemy, aż do zgęstnienia. Rabarbarową pulpę miksujemy. Wystudzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy, przekładamy do pucharków, a następnie powoli dodajemy sok i mus, by uzyskać marmurkowy efekt.
Lody z rabarbarem
Masz w zamrażalniku pudełko lodów śmietankowych czy waniliowych, a marzysz o bardziej wyrafinowanym deserze? Podaj je z dodatkiem rabarbaru, który po pokrojeniu w kostkę układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i wiórkami schłodzonego masła, a następnie zapiekamy przez kilkanaście minut, polewając wytworzonym sokiem, a na końcu także odrobiną likieru migdałowego lub pomarańczowego.
Dżem rabarbarowy
Jeśli w chłodne jesienne i zimowe dni chcemy wyczarować trochę lata, pomoże nam w tym kilka łyżeczek pysznego dżemu o niepowtarzalnym, słodko-kwaśnym smaku. W najprostszym przepisie będziemy potrzebować tylko rabarbaru i cukru (w takich samych proporcjach). Łodygi kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc. Następnego dnia smażymy przez pół godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Później przekładamy dżem do słoików i pasteryzujemy. Można go przygotować także z dodatkiem innych owoców – rabarbar świetnie komponuje się z czerwonymi porzeczkami, malinami, truskawkami lub agrestem.
Chłodnik z rabarbaru
Interesujący pomysł na obiad w gorący dzień. Kilogram rabarbarowych łodyg kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem (można go zastąpić miodem lub syropem klonowym), podsmażamy na patelni, a później zalewamy wodą (ok. 400 ml) i dusimy aż do miękkości. Przecieramy przez sito, w razie potrzeby dosładzamy i doprawiamy sokiem z cytryny lub limonki oraz szczyptą cynamonu. Chłodzimy w lodówce przez minimum dwie godziny. Podajemy z kleksem słodkiej śmietany lub gałką lodów śmietankowych. Rabarbarowy chłodnik świetnie smakuje także z groszkiem ptysiowym.