Trwa ładowanie...
d3vq4ea
27-07-2018 09:35

Przepis idealny na lato. Ciasto z sezonowymi owocami

Przepis

Ten przepis świetnie sprawdzi się w lecie, gdy mamy duży wybór sezonowych owoców. Możemy zrobić je z agrestem, wiśniami, śliwkami lub truskawkami. Nie macie czasu i pomysłu na przygotowanie deserów? Koniecznie wypróbujcie prosty i szybki przepis Ewy Wachowicz.

d3vq4ea
3.5
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Grzegorz Kozakiewicz
Źródło: Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • 250 g masła
  • ¾ szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody
  • 2 jajka
  • śliwki albo truskawki z kompotu

Dekoracja:

  • cukier puder
Przepis

Masło wrzucić do garnka i roztopić. Dodać cukier albo ksylitol oraz cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać – ważne, aby mieszanina się nie zagotowała. Masę zestawić w ognia do przestygnięcia. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, żółtka, i wodę. Wszystko razem zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połączyć z masą. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykleić papierem do pieczenia. Następnie dno i brzegi wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Wierzch wyrównać i ułożyć owoce odsączone z kompotu – śliwki/truskawki . Ciasto świetnie smakuje też z agrestem, czereśniami czy wiśniami z kompotu. Piec przez około 50 minut w temp. 180 st. C – na złoty kolor.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

  Grzegorz Kozakiewicz
Źródło: Grzegorz Kozakiewicz

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepis idealny na lato. Ciasto z sezonowymi owocami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

26
26

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vq4ea
d3vq4ea
d3vq4ea
d3vq4ea
Więcej tematów
d3vq4ea