Przepis idealny na lato. Ciasto z sezonowymi owocami
Ten przepis świetnie sprawdzi się w lecie, gdy mamy duży wybór sezonowych owoców. Możemy zrobić je z agrestem, wiśniami, śliwkami lub truskawkami. Nie macie czasu i pomysłu na przygotowanie deserów? Koniecznie wypróbujcie prosty i szybki przepis Ewy Wachowicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 250 g masła
- ¾ szklanki cukru lub ksylitolu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wody
- 2 jajka
- śliwki albo truskawki z kompotu
Dekoracja:
- cukier puder
Masło wrzucić do garnka i roztopić. Dodać cukier albo ksylitol oraz cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać – ważne, aby mieszanina się nie zagotowała. Masę zestawić w ognia do przestygnięcia. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, żółtka, i wodę. Wszystko razem zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połączyć z masą. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykleić papierem do pieczenia. Następnie dno i brzegi wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Wierzch wyrównać i ułożyć owoce odsączone z kompotu – śliwki/truskawki . Ciasto świetnie smakuje też z agrestem, czereśniami czy wiśniami z kompotu. Piec przez około 50 minut w temp. 180 st. C – na złoty kolor.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze