Trwa ładowanie...
d21x3o7
06-07-2020 11:08

Pizza ze śmietankowym sosem i salami

Przepis

- Pizza ta jest mięciutka i puszysta, ale nie jest za gruba niczym placek drożdżowy. Jak dla mnie sos śmietanowy bije na łeb pomidorowy, a do tego pizza wychodzi naprawdę duża - pisze autorka bloga "Krylowa kuchnia". Mąkę 00 możemy zastąpić mąką 650. A jak zastąpić creme fraiche? Wystarczy dzień wcześniej do śmietanki 30 proc. dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany i zostawić w ciepłym miejscu, aby zgęstniała. Też będzie pyszna.

d21x3o7
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Unsplash
Źródło: Unsplash
Składniki
  Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej 00)
  • 2,5 dag drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Na sos:

  • 200 creme fraiche
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • 200 g sera cheddar
  • 150 g sera mozzarella
  • 100 g salami
  • 1 czerwona cebula
Przepis
  • Z 100 ml wody cukru i drożdży zrobić zaczyn i pozostawić, aż zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać elastyczne ciasto przez ok 10 min. (Można to zrobić w mikserze końcówką hakową w mikserze).
  • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie ciasto rozciągnąć w koło o średnicy 43-45 cm pozostawiając grubsze brzegi.
  • Creme fraishe wymieszać z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem obficie posmarować ciasto oprócz brzegów.
  • Oba sery zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, serem posypać miejsce na pizzy gdzie posmarowano sosem.
  • Następnie wyłożyć salami oraz posypać pokrojoną w półkrążki cebulą.
  • Piec w nagrzanym do 250 st. C piekarniku. Jeżeli pieczemy na blaszce, będzie to trwało 17-20 minut, jeżeli macie kamień do pizzy, jak ja, nagrzejcie wcześniej kamień i pieczcie pizzę tylko 12 do 15 minut.
Pizza ze śmietankowym sosem i salami
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj