Pizza ze śmietankowym sosem i salami
- Pizza ta jest mięciutka i puszysta, ale nie jest za gruba niczym placek drożdżowy. Jak dla mnie sos śmietanowy bije na łeb pomidorowy, a do tego pizza wychodzi naprawdę duża - pisze autorka bloga "Krylowa kuchnia". Mąkę 00 możemy zastąpić mąką 650. A jak zastąpić creme fraiche? Wystarczy dzień wcześniej do śmietanki 30 proc. dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany i zostawić w ciepłym miejscu, aby zgęstniała. Też będzie pyszna.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej 00)
- 2,5 dag drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Na sos:
- 200 creme fraiche
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Dodatki:
- 200 g sera cheddar
- 150 g sera mozzarella
- 100 g salami
- 1 czerwona cebula
- Z 100 ml wody cukru i drożdży zrobić zaczyn i pozostawić, aż zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać elastyczne ciasto przez ok 10 min. (Można to zrobić w mikserze końcówką hakową w mikserze).
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie ciasto rozciągnąć w koło o średnicy 43-45 cm pozostawiając grubsze brzegi.
- Creme fraishe wymieszać z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem obficie posmarować ciasto oprócz brzegów.
- Oba sery zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, serem posypać miejsce na pizzy gdzie posmarowano sosem.
- Następnie wyłożyć salami oraz posypać pokrojoną w półkrążki cebulą.
- Piec w nagrzanym do 250 st. C piekarniku. Jeżeli pieczemy na blaszce, będzie to trwało 17-20 minut, jeżeli macie kamień do pizzy, jak ja, nagrzejcie wcześniej kamień i pieczcie pizzę tylko 12 do 15 minut.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze