Pikantne wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku
Wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku u mnie w pikantnej, mocno przyprawionej wersji. Soczyste i mocno pomidorowe. Nieco lżejsza wersja bez dodatkowego tłuszczu i stania przy patelni czy garnku. Do podania z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przepis z bloga "Krylowa Kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Na klopsiki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 papryki ostrej w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- 1 łyżka maki pszennej
Na sos:
- 400 g pomidorów krojonych w puszce
- 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- suszona bazylia
- suszone oregano
- 1 świeża papryczka chili
- sól i pieprz
Mięso i cebulę zmielić w maszynce na sitku o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać przyprawy, jajko, posiekaną natkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Uformować małe kuleczki (aby mięso nie przywierało do rąk, moczyć dłonie w zimnej wodzie), następnie obtoczyć mięsne kulki w mące i umieścić w formie żaroodpornej. Pomidory wraz z papryczką i koncentratem rozdrobnić w blenderze, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Sosem zalać klopsiki. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 40 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze