Trwa ładowanie...
d23lf3f
d23lf3f

Pikantne wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku

Przepis

Wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku u mnie w pikantnej, mocno przyprawionej wersji. Soczyste i mocno pomidorowe. Nieco lżejsza wersja bez dodatkowego tłuszczu i stania przy patelni czy garnku. Do podania z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Przepis z bloga "Krylowa Kuchnia".

3.4
(9 głosów)
Oceń:
d23lf3f
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Zdjęcie
Krylowa Kuchnia
Składniki

Na klopsiki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 papryki ostrej w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • 1 łyżka maki pszennej

Na sos:

  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • 1 świeża papryczka chili
  • sól i pieprz
Przepis

Mięso i cebulę zmielić w maszynce na sitku o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać przyprawy, jajko, posiekaną natkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Uformować małe kuleczki (aby mięso nie przywierało do rąk, moczyć dłonie w zimnej wodzie), następnie obtoczyć mięsne kulki w mące i umieścić w formie żaroodpornej. Pomidory wraz z papryczką i koncentratem rozdrobnić w blenderze, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Sosem zalać klopsiki. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 40 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d23lf3f
Pikantne wieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

138
20
Share
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f
d23lf3f