Pierogi z musem truskowkowym
Sezon na truskawki w pełni. Na naszym stole nie może więc zabraknąć pysznych pierożków z truskawkami. My możemy je jeść na okrągło. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i na zimno.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto:
- Do mąki dodajemy jajko. Powoli wlewamy wodę. Rozrabiamy ciasto, aż powstanie jednolita, gładka masa.
- Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone.
- Pozostawiamy je na pół godziny pod przykryciem. Następnie wałkujemy na grubość 2 mm i odbijamy kółka ze szklanki.
Mus truskawkowy:
- Truskawki myjemy i miksujemy razem z cukrem.
- Niewielkie ilości musu nakładamy na wycięte kółka z ciasta i zaginamy dokładnie, aby mus nie wypłynął podczas gotowania.
Przepis dodał użytkownik monicca-87
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze