ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9

Pieczone pomidory z cukinią, fetą i tymiankiem - Przepis

Trwa ładowanie...
Pieczone pomidory z cukinią, fetą i tymiankiem opietruszka.pl
Podziel się

Wraz z chłodnymi, sierpniowymi wieczorami przyszedł czas na soczyste pomidory, chrupiące papryki i cukinie i nie tylko... A jeśli mamy już tyle dobrodziejstw w koło, to możemy je upiec!
Pieczona cukinia i pomidory z fetą to świetny dodatek obiadowy. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl autorstwa Joanny Byczkiewicz.

Składniki
  • około 500 g najlepiej małych pomidorków, mogą być koktajlowe, kolorowe
  • 2 małe cukinie
  • mała główka czosnku
  • kawałek sera feta (50-100 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • tymianek, kilka gałązek
  • pieprz
  • sól
  • garść ziaren słonecznika
  • opcjonalnie 2 ostre papryczki
Przepis

Pomidorki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój cukinie i ułóż z pomidorami. Dołóż papryczki, jeśli lubisz. Małą główkę czosnku natnij u góry i połóż przy warzywach. Między warzywami rozłóż kawałek fety. Skrop wszystko oliwą, rozprowadź ją po warzywach i serze. Rozłóż gałązki tymianku. Piecz w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut. W tym czasie upraż słonecznik na suchej patelni, około 3-5 minut. Połowę upieczonych pomidorów zmiksuj lub rozgnieć z wyciśniętym czosnkiem, sokami spod pieczenia warzyw i szczyptą soli, rozłóż na kaszy. Podaj z pozostałymi warzywami i fetą. Posyp słonecznikiem, oprósz pieprzem i zajadaj!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9