Trwa ładowanie...
d18m55u
03-09-2019 11:10

Pieczone pomidory z cukinią, fetą i tymiankiem

Przepis

Wraz z chłodnymi, sierpniowymi wieczorami przyszedł czas na soczyste pomidory, chrupiące papryki i cukinie i nie tylko... A jeśli mamy już tyle dobrodziejstw w koło, to możemy je upiec!
Pieczona cukinia i pomidory z fetą to świetny dodatek obiadowy. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl autorstwa Joanny Byczkiewicz.

d18m55u
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
Okazja:
opietruszka.pl
Źródło: opietruszka.pl
Składniki
  • około 500 g najlepiej małych pomidorków, mogą być koktajlowe, kolorowe
  • 2 małe cukinie
  • mała główka czosnku
  • kawałek sera feta (50-100 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • tymianek, kilka gałązek
  • pieprz
  • sól
  • garść ziaren słonecznika
  • opcjonalnie 2 ostre papryczki
Przepis

Pomidorki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój cukinie i ułóż z pomidorami. Dołóż papryczki, jeśli lubisz. Małą główkę czosnku natnij u góry i połóż przy warzywach. Między warzywami rozłóż kawałek fety. Skrop wszystko oliwą, rozprowadź ją po warzywach i serze. Rozłóż gałązki tymianku. Piecz w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut. W tym czasie upraż słonecznik na suchej patelni, około 3-5 minut. Połowę upieczonych pomidorów zmiksuj lub rozgnieć z wyciśniętym czosnkiem, sokami spod pieczenia warzyw i szczyptą soli, rozłóż na kaszy. Podaj z pozostałymi warzywami i fetą. Posyp słonecznikiem, oprósz pieprzem i zajadaj!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczone pomidory z cukinią, fetą i tymiankiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18m55u
d18m55u
d18m55u
d18m55u
Więcej tematów
d18m55u