Pieczone pomidory z cukinią, fetą i tymiankiem
Wraz z chłodnymi, sierpniowymi wieczorami przyszedł czas na soczyste pomidory, chrupiące papryki i cukinie i nie tylko... A jeśli mamy już tyle dobrodziejstw w koło, to możemy je upiec!
Pieczona cukinia i pomidory z fetą to świetny dodatek obiadowy. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl autorstwa Joanny Byczkiewicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Pomidorki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój cukinie i ułóż z pomidorami. Dołóż papryczki, jeśli lubisz. Małą główkę czosnku natnij u góry i połóż przy warzywach. Między warzywami rozłóż kawałek fety. Skrop wszystko oliwą, rozprowadź ją po warzywach i serze. Rozłóż gałązki tymianku. Piecz w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut. W tym czasie upraż słonecznik na suchej patelni, około 3-5 minut. Połowę upieczonych pomidorów zmiksuj lub rozgnieć z wyciśniętym czosnkiem, sokami spod pieczenia warzyw i szczyptą soli, rozłóż na kaszy. Podaj z pozostałymi warzywami i fetą. Posyp słonecznikiem, oprósz pieprzem i zajadaj!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze