Tymianek – właściwości lecznicze, zastosowanie

Tymianek to niepozorne zioło, które wielu z nas sadzi w przydomowych ogródkach. Ma on niezwykłą moc. Tymianek znajduje zastosowania nie tylko w kuchni, ale także w medycynie i kosmetyce. Pomaga w trawieniu tłustych potraw, działa antyseptycznie i oczyszczająco. Robi się z niego syropy, napary, szampony, a nawet pasty do zębów. Na tymianek powinny jednak uważać kobiety w ciąży.

Tymianek ma niezwykłe właściwości
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk

Tymianek - charakterystyka

Tymianek pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. Jest znany niemal w całej Europie, choć występuje w ponad 100 odmianach. To niewielka krzewinka o drobnych, zielonych listkach i fioletowym kwiatostanie. Bardzo charakterystyczny zapach tymianek zawdzięcza zawartemu w nim olejkowi eterycznemu, w którego skład wchodzą takie substancje, jak: tymol, linalol, terpineol, borneol, cyneol i octan bornylu.

Tymianek – właściwości lecznicze

Suszony tymianek możemy bez trudu dostać w sklepie. Wielu z nas hoduje go nawet w domu, nie do końca zdając sobie sprawę z tego, jak zbawienny wpływ ma na nasz organizm. Tymianek ułatwia trawienie, zwłaszcza tłustych, mięsnych potraw, przyspiesza metabolizm i zapobiega dolegliwościom żołądkowym.

To jednak nie wszystko. Tymianek ma również działanie antyseptyczne i detoksykujące. Jest częstym składnikiem szamponów do włosów i płukanek, a także preparatów przeciwtrądzikowych. Jest tak dlatego, że tymianek zmniejsza wydzielanie łoju przez skórę, łagodzi stany zapalne i działa antybakteryjnie.

Tymianek ma również działanie rozgrzewające. Zapobiega powstawaniu zakażeń bakteryjnych, grzybiczych i wirusów, dlatego często stosuje się go w leczeniu kaszlu, chorób gardła, krtani, jamy ustnej, a nawet do zwalczania przykrego oddechu. W czasie I wojny światowej z tymianku przygotowywano okłady na rany. Przyda się także w przypadku ukąszeń i użądleń przez owady.

Obraz
© Pixabay

Tymianek stanowi również źródło flawonoidów – przeciwutleniaczy, które wspierają oczyszczanie organizmu z wszelkiego rodzaju toksyn i wolnych rodników. Pomoże nam zatem w detoksie. Substancje zawarte w tymianku powodują także obniżenie ciśnienia krwi i wspomagają regenerację komórek, co pozwala spowolnić proces starzenia.

Włączenie tymianku do codziennej diety pozwoli nam także zaopatrzyć organizm w cenne substancje odżywcze, takie jak: żelazo, wapń, selen, magnez, mangan i potas. Są to elementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ odpowiadają za wzmocnienie odporności, utrzymanie prawidłowej struktury kości i regulację pracy tarczycy. Stosowanie tymianku poprawi także pracę układu nerwowego.

Obraz
© Pixabay

Tymianek - przeciwskazania

Mimo tylu zbawiennych dla naszego organizmu właściwości, nieco problematyczne może się okazać spożywanie tymianku w ciąży. Kiedy bowiem zbyt duża ilość olejku tymiankowego dostanie się do organizmu przyszłej mamy może dojść do przedwczesnych skurczów macicy.

Tymianek – zastosowanie w kosmetyce

Stosowanie tymianku poleca się wszystkim, którzy chcą mieć piękne, puszyste włosy. Płukanki z tymianku odświeżają skórę głowy i niwelują problem przetłuszczających się włosów i łupieżu. Antybakteryjne właściwości tymianku są pomocne w leczeniu trądzik i innych chorób skórnych. Zioło to znajdziemy także w składzie past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej.

Tymianek – do czego stosować?

Tymianek stosuje się głównie do przyprawiania mięs, ryb, sosów i makaronów. Najczęściej dodaje się go dań włoskich, greckich i francuskich.

Świetnie sprawdzi się jako składnik potraw z grzybów, pomidorów i tych przygotowanych na bazie czerwonego wina.

Tymianek cytrynowy

Tymianek cytrynowy ma wyraźną cytrusową nutę. Jest najlepszy, kiedy jest świeży i zbierany we wczesnych godzinach porannych, kiedy to wydzielają się olejki eteryczne.

Tymianek cytrynowy nadaje się do użytku w postaci świeżej i suszonej. Zrywać można młode pędy, liście oraz kwiaty. Liście tymianku cytrynowego siekamy i dodajemy na sam koniec gotowania, aby nie stracił swoich walorów smakowych i estetycznych. Tymianek cytrynowy można dodawać do każdego rodzaju mięs i ryb oraz sałatek. W krajach anglosaskich tymianek cytrynowy jest tradycyjnym ziołem na sen.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał