Tymianek – właściwości lecznicze, zastosowanie

Tymianek to niepozorne zioło, które wielu z nas sadzi w przydomowych ogródkach. Ma on niezwykłą moc. Tymianek znajduje zastosowania nie tylko w kuchni, ale także w medycynie i kosmetyce. Pomaga w trawieniu tłustych potraw, działa antyseptycznie i oczyszczająco. Robi się z niego syropy, napary, szampony, a nawet pasty do zębów. Na tymianek powinny jednak uważać kobiety w ciąży.

Tymianek ma niezwykłe właściwości
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk

Tymianek - charakterystyka

Tymianek pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. Jest znany niemal w całej Europie, choć występuje w ponad 100 odmianach. To niewielka krzewinka o drobnych, zielonych listkach i fioletowym kwiatostanie. Bardzo charakterystyczny zapach tymianek zawdzięcza zawartemu w nim olejkowi eterycznemu, w którego skład wchodzą takie substancje, jak: tymol, linalol, terpineol, borneol, cyneol i octan bornylu.

Tymianek – właściwości lecznicze

Suszony tymianek możemy bez trudu dostać w sklepie. Wielu z nas hoduje go nawet w domu, nie do końca zdając sobie sprawę z tego, jak zbawienny wpływ ma na nasz organizm. Tymianek ułatwia trawienie, zwłaszcza tłustych, mięsnych potraw, przyspiesza metabolizm i zapobiega dolegliwościom żołądkowym.

To jednak nie wszystko. Tymianek ma również działanie antyseptyczne i detoksykujące. Jest częstym składnikiem szamponów do włosów i płukanek, a także preparatów przeciwtrądzikowych. Jest tak dlatego, że tymianek zmniejsza wydzielanie łoju przez skórę, łagodzi stany zapalne i działa antybakteryjnie.

Tymianek ma również działanie rozgrzewające. Zapobiega powstawaniu zakażeń bakteryjnych, grzybiczych i wirusów, dlatego często stosuje się go w leczeniu kaszlu, chorób gardła, krtani, jamy ustnej, a nawet do zwalczania przykrego oddechu. W czasie I wojny światowej z tymianku przygotowywano okłady na rany. Przyda się także w przypadku ukąszeń i użądleń przez owady.

Obraz
© Pixabay

Tymianek stanowi również źródło flawonoidów – przeciwutleniaczy, które wspierają oczyszczanie organizmu z wszelkiego rodzaju toksyn i wolnych rodników. Pomoże nam zatem w detoksie. Substancje zawarte w tymianku powodują także obniżenie ciśnienia krwi i wspomagają regenerację komórek, co pozwala spowolnić proces starzenia.

Włączenie tymianku do codziennej diety pozwoli nam także zaopatrzyć organizm w cenne substancje odżywcze, takie jak: żelazo, wapń, selen, magnez, mangan i potas. Są to elementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ odpowiadają za wzmocnienie odporności, utrzymanie prawidłowej struktury kości i regulację pracy tarczycy. Stosowanie tymianku poprawi także pracę układu nerwowego.

Obraz
© Pixabay

Tymianek - przeciwskazania

Mimo tylu zbawiennych dla naszego organizmu właściwości, nieco problematyczne może się okazać spożywanie tymianku w ciąży. Kiedy bowiem zbyt duża ilość olejku tymiankowego dostanie się do organizmu przyszłej mamy może dojść do przedwczesnych skurczów macicy.

Tymianek – zastosowanie w kosmetyce

Stosowanie tymianku poleca się wszystkim, którzy chcą mieć piękne, puszyste włosy. Płukanki z tymianku odświeżają skórę głowy i niwelują problem przetłuszczających się włosów i łupieżu. Antybakteryjne właściwości tymianku są pomocne w leczeniu trądzik i innych chorób skórnych. Zioło to znajdziemy także w składzie past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej.

Tymianek – do czego stosować?

Tymianek stosuje się głównie do przyprawiania mięs, ryb, sosów i makaronów. Najczęściej dodaje się go dań włoskich, greckich i francuskich.

Świetnie sprawdzi się jako składnik potraw z grzybów, pomidorów i tych przygotowanych na bazie czerwonego wina.

Tymianek cytrynowy

Tymianek cytrynowy ma wyraźną cytrusową nutę. Jest najlepszy, kiedy jest świeży i zbierany we wczesnych godzinach porannych, kiedy to wydzielają się olejki eteryczne.

Tymianek cytrynowy nadaje się do użytku w postaci świeżej i suszonej. Zrywać można młode pędy, liście oraz kwiaty. Liście tymianku cytrynowego siekamy i dodajemy na sam koniec gotowania, aby nie stracił swoich walorów smakowych i estetycznych. Tymianek cytrynowy można dodawać do każdego rodzaju mięs i ryb oraz sałatek. W krajach anglosaskich tymianek cytrynowy jest tradycyjnym ziołem na sen.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce