ycipk-n71zbu

Tymianek – właściwości lecznicze, zastosowanie

To niepozorne zioło, które wielu z nas sadzi w przydomowych ogródkach ma niezwykłą moc. Tymianek znajduje zastosowania nie tylko w kuchni, ale także w medycynie i kosmetyce. Pomaga w trawieniu tłustych potraw, działa antyseptycznie i oczyszczająco. Robi się z niego syropy, napary, szampony, a nawet pasty do zębów. Na tymianek powinny jednak uważać kobiety w ciąży.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Tymianek to jedno z tych ziół, które naprawdę warto mieć w przydomowym ogródku, ze względu na jego niezwykłe właściwości
Tymianek to jedno z tych ziół, które naprawdę warto mieć w przydomowym ogródku, ze względu na jego niezwykłe właściwości (Shutterstock.com)
ycipk-n71zbu

Tymianek - charakterystyka

Tymianek pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. Jest znany niemal w całej Europie, choć występuje w ponad 100 odmianach. To niewielka krzewinka o drobnych, zielonych listkach i fioletowym kwiatostanie. Bardzo charakterystyczny zapach tymianek zawdzięcza zawartemu w nim olejkowi eterycznemu, w którego skład wchodzą takie substancje, jak: tymol, linalol, terpineol, borneol, cyneol i octan bornylu.

Tymianek – właściwości lecznicze

ycipk-n71zbu

Suszony tymianek możemy bez trudu dostać w sklepie. Wielu z nas hoduje go nawet w domu, nie do końca zdając sobie sprawę z tego, jak zbawienny wpływ ma na nasz organizm. Tymianek ułatwia trawienie, zwłaszcza tłustych, mięsnych potraw, przyspiesza metabolizm i zapobiega dolegliwościom żołądkowym.

To jednak nie wszystko. Tymianek ma również działanie antyseptyczne i detoksykujące. Jest częstym składnikiem szamponów do włosów i płukanek, a także preparatów przeciwtrądzikowych. Jest tak dlatego, że tymianek zmniejsza wydzielanie łoju przez skórę, łagodzi stany zapalne i działa antybakteryjnie.

Tymianek ma również działanie rozgrzewające. Zapobiega powstawaniu zakażeń bakteryjnych, grzybiczych i wirusów, dlatego często stosuje się go w leczeniu kaszlu, chorób gardła, krtani, jamy ustnej, a nawet do zwalczania przykrego oddechu. W czasie I wojny światowej z tymianku przygotowywano okłady na rany. Przyda się także w przypadku ukąszeń i użądleń przez owady.

ycipk-n71zbu

Tymianek stanowi również źródło flawonoidów – przeciwutleniaczy, które wspierają oczyszczanie organizmu z wszelkiego rodzaju toksyn i wolnych rodników. Pomoże nam zatem w detoksie. Substancje zawarte w tymianku powodują także obniżenie ciśnienia krwi i wspomagają regenerację komórek, co pozwala spowolnić proces starzenia.

Włączenie tymianku do codziennej diety pozwoli nam także zaopatrzyć organizm w cenne substancje odżywcze, takie jak: żelazo, wapń, selen, magnez, mangan i potas. Są to elementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ odpowiadają za wzmocnienie odporności, utrzymanie prawidłowej struktury kości i regulację pracy tarczycy. Stosowanie tymianku poprawi także pracę układu nerwowego.

Mimo tylu zbawiennych dla naszego organizmu właściwości, nieco problematyczne może się okazać spożywanie tymianku w ciąży. Kiedy bowiem zbyt duża ilość olejku tymiankowego dostanie się do organizmu przyszłej mamy może dojść do przedwczesnych skurczów macicy.

Tymianek – zastosowanie w kosmetyce

ycipk-n71zbu

Stosowanie tymianku poleca się wszystkim, którzy chcą mieć piękne, puszyste włosy. Płukanki z tymianku odświeżają skórę głowy i niwelują problem przetłuszczających się włosów i łupieżu. Antybakteryjne właściwości tymianku są pomocne w leczeniu trądzik i innych chorób skórnych. Zioło to znajdziemy także w składzie past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej.

Tymianek – zastosowanie w kuchni

Tymianek stosuje się głównie do przyprawiania mięs, ryb, sosów i makaronów. Najczęściej dodaje się go dań włoskich, greckich i francuskich. Świetnie sprawdzi się jako składnik potraw z grzybów, pomidorów i tych przygotowanych na bazie czerwonego wina.

ycipk-n71zbu
Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-n71zbu

ycipk-n71zbu
ycipk-n71zbu