Tymianek – właściwości lecznicze, zastosowanie

Tymianek to niepozorne zioło, które wielu z nas sadzi w przydomowych ogródkach. Ma on niezwykłą moc. Tymianek znajduje zastosowania nie tylko w kuchni, ale także w medycynie i kosmetyce. Pomaga w trawieniu tłustych potraw, działa antyseptycznie i oczyszczająco. Robi się z niego syropy, napary, szampony, a nawet pasty do zębów. Na tymianek powinny jednak uważać kobiety w ciąży.

Tymianek ma niezwykłe właściwości
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk
SKOMENTUJ

Tymianek - charakterystyka

Tymianek pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. Jest znany niemal w całej Europie, choć występuje w ponad 100 odmianach. To niewielka krzewinka o drobnych, zielonych listkach i fioletowym kwiatostanie. Bardzo charakterystyczny zapach tymianek zawdzięcza zawartemu w nim olejkowi eterycznemu, w którego skład wchodzą takie substancje, jak: tymol, linalol, terpineol, borneol, cyneol i octan bornylu.

Tymianek – właściwości lecznicze

Suszony tymianek możemy bez trudu dostać w sklepie. Wielu z nas hoduje go nawet w domu, nie do końca zdając sobie sprawę z tego, jak zbawienny wpływ ma na nasz organizm. Tymianek ułatwia trawienie, zwłaszcza tłustych, mięsnych potraw, przyspiesza metabolizm i zapobiega dolegliwościom żołądkowym.

To jednak nie wszystko. Tymianek ma również działanie antyseptyczne i detoksykujące. Jest częstym składnikiem szamponów do włosów i płukanek, a także preparatów przeciwtrądzikowych. Jest tak dlatego, że tymianek zmniejsza wydzielanie łoju przez skórę, łagodzi stany zapalne i działa antybakteryjnie.

Tymianek ma również działanie rozgrzewające. Zapobiega powstawaniu zakażeń bakteryjnych, grzybiczych i wirusów, dlatego często stosuje się go w leczeniu kaszlu, chorób gardła, krtani, jamy ustnej, a nawet do zwalczania przykrego oddechu. W czasie I wojny światowej z tymianku przygotowywano okłady na rany. Przyda się także w przypadku ukąszeń i użądleń przez owady.

Obraz
© Pixabay

Tymianek stanowi również źródło flawonoidów – przeciwutleniaczy, które wspierają oczyszczanie organizmu z wszelkiego rodzaju toksyn i wolnych rodników. Pomoże nam zatem w detoksie. Substancje zawarte w tymianku powodują także obniżenie ciśnienia krwi i wspomagają regenerację komórek, co pozwala spowolnić proces starzenia.

Włączenie tymianku do codziennej diety pozwoli nam także zaopatrzyć organizm w cenne substancje odżywcze, takie jak: żelazo, wapń, selen, magnez, mangan i potas. Są to elementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ odpowiadają za wzmocnienie odporności, utrzymanie prawidłowej struktury kości i regulację pracy tarczycy. Stosowanie tymianku poprawi także pracę układu nerwowego.

Obraz
© Pixabay

Tymianek - przeciwskazania

Mimo tylu zbawiennych dla naszego organizmu właściwości, nieco problematyczne może się okazać spożywanie tymianku w ciąży. Kiedy bowiem zbyt duża ilość olejku tymiankowego dostanie się do organizmu przyszłej mamy może dojść do przedwczesnych skurczów macicy.

Tymianek – zastosowanie w kosmetyce

Stosowanie tymianku poleca się wszystkim, którzy chcą mieć piękne, puszyste włosy. Płukanki z tymianku odświeżają skórę głowy i niwelują problem przetłuszczających się włosów i łupieżu. Antybakteryjne właściwości tymianku są pomocne w leczeniu trądzik i innych chorób skórnych. Zioło to znajdziemy także w składzie past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej.

Tymianek – do czego stosować?

Tymianek stosuje się głównie do przyprawiania mięs, ryb, sosów i makaronów. Najczęściej dodaje się go dań włoskich, greckich i francuskich.

Świetnie sprawdzi się jako składnik potraw z grzybów, pomidorów i tych przygotowanych na bazie czerwonego wina.

Tymianek cytrynowy

Tymianek cytrynowy ma wyraźną cytrusową nutę. Jest najlepszy, kiedy jest świeży i zbierany we wczesnych godzinach porannych, kiedy to wydzielają się olejki eteryczne.

Tymianek cytrynowy nadaje się do użytku w postaci świeżej i suszonej. Zrywać można młode pędy, liście oraz kwiaty. Liście tymianku cytrynowego siekamy i dodajemy na sam koniec gotowania, aby nie stracił swoich walorów smakowych i estetycznych. Tymianek cytrynowy można dodawać do każdego rodzaju mięs i ryb oraz sałatek. W krajach anglosaskich tymianek cytrynowy jest tradycyjnym ziołem na sen.

Wybrane dla Ciebie

Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc