1z7
5 powodów, dla których warto jeść cukinię
Idealna dla dzieci i osób na diecie
Cukinia to warzywo idealne. Jest niskokaloryczna, zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów. Najczęściej spotykana jest w kolorze zielonym, ale bywa też żółta lub zielono-żółta. Młodszych okazów nie trzeba nawet obierać, ponieważ skórka jest miękka i delikatna. Kwiaty cukinii również są jadalne i pyszne. To nie są jedyne zalety cukinii. Dowiedz się, dlaczego warto po nią sięgać jak najczęściej.
Cukinia jest lekkostrawna i nie tuczy. W 100-gramowej porcji znajduje się jedynie 16 kalorii i 4 gramy węglowodanów. Cukinia jest jednym z niewielu warzyw, w których nie odkładają się metale ciężkie. Dzięki temu może być podawana małym dzieciom. Ponadto jest bezpieczna dla osób, które mają problemy z układem pokarmowym. Posiada także właściwości alkalizujące, czyli odkwasza organizm.