5 powodów, dla których warto jeść cukinię

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Idealna dla dzieci i osób na diecie

Obraz
© 123RF.COM

Cukinia to warzywo idealne. Jest niskokaloryczna, zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów. Najczęściej spotykana jest w kolorze zielonym, ale bywa też żółta lub zielono-żółta. Młodszych okazów nie trzeba nawet obierać, ponieważ skórka jest miękka i delikatna. Kwiaty cukinii również są jadalne i pyszne. To nie są jedyne zalety cukinii. Dowiedz się, dlaczego warto po nią sięgać jak najczęściej.

Cukinia jest lekkostrawna i nie tuczy. W 100-gramowej porcji znajduje się jedynie 16 kalorii i 4 gramy węglowodanów. Cukinia jest jednym z niewielu warzyw, w których nie odkładają się metale ciężkie. Dzięki temu może być podawana małym dzieciom. Ponadto jest bezpieczna dla osób, które mają problemy z układem pokarmowym. Posiada także właściwości alkalizujące, czyli odkwasza organizm.

Polecamy wideo:* Jak myć owoce i warzywa*

/ 5Jest zdrowa

Obraz
© 123RF.COM

Cukinia to źródło witamin z grupy B, a szczególnie B1 oraz B3. Biorą one udział w procesach metabolicznych. Kabaczek dostarczy nam również witaminy C, niezbędnej dla wzmocnienia odporności organizmu. Nie można również zapomnieć o witaminie A, która pozytywnie wpływa na wzrok oraz witaminie K, uczestniczącej w procesach krwiotwórczych. Ponadto w cukinii znajdziemy składniki mineralne takie jak magnez, żelazo czy potas.

/ 5Nawadnia organizm

Obraz
© 123RF.COM

Cukinia aż w 95 proc. składa się z wody, dlatego doskonale gasi pragnienie oraz orzeźwia. Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości wody jest ważne szczególnie podczas upałów. Sięgając po produkty takie jak kabaczek, nie tylko ugasimy pragnienie, ale także nawilżymy i ujędrnimy skórę.

/ 5Ma jadalne kwiaty

Obraz
© 123RF.COM

Kwiaty cukinii zawierają spore ilości witaminy z grupy B, witaminę C i PP oraz potas, wapń i sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu. Ponadto odkwaszają organizm i podkręcają metabolizm. Mają lekko słodkawy smak, ale nie należy ich myć przed spożyciem, ponieważ są bardzo kruche. Kwiaty możemy dodać do omletów, można przyrządzić je jako racuchy z ciastem naleśnikowym lub smażyć z warzywami.

/ 5Jest niezastąpiona w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Leczo, faszerowane łódeczki, grillowane szaszłyki, marynaty na zimę, risotto, zapiekanki... Jak się okazuje, z cukinii da się zrobić niemal wszystko, nawet ciasto. Można ją jeść na surowo, a także gotować, dusić, zapiekać, grillować. Sprawdzi się jako składnik kremowych zup, tart, dań z makaronem i ryżem, gulaszy, sałatek. Smaczne są także kotleciki oraz placuszki z cukinii. Klasycznym daniem są także nadziewane cukinie. Z tego warzywa można również zrobić makaron za pomocą obieraczki do warzyw.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości