Idealna dla dzieci i osób na diecie
Cukinia to warzywo idealne. Jest niskokaloryczna, zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów. Najczęściej spotykana jest w kolorze zielonym, ale bywa też żółta lub zielono-żółta. Młodszych okazów nie trzeba nawet obierać, ponieważ skórka jest miękka i delikatna. Kwiaty cukinii również są jadalne i pyszne. To nie są jedyne zalety cukinii. Dowiedz się, dlaczego warto po nią sięgać jak najczęściej.
Cukinia jest lekkostrawna i nie tuczy. W 100-gramowej porcji znajduje się jedynie 16 kalorii i 4 gramy węglowodanów. Cukinia jest jednym z niewielu warzyw, w których nie odkładają się metale ciężkie. Dzięki temu może być podawana małym dzieciom. Ponadto jest bezpieczna dla osób, które mają problemy z układem pokarmowym. Posiada także właściwości alkalizujące, czyli odkwasza organizm.
Polecamy wideo:* Jak myć owoce i warzywa*
Jest zdrowa
Cukinia to źródło witamin z grupy B, a szczególnie B1 oraz B3. Biorą one udział w procesach metabolicznych. Kabaczek dostarczy nam również witaminy C, niezbędnej dla wzmocnienia odporności organizmu. Nie można również zapomnieć o witaminie A, która pozytywnie wpływa na wzrok oraz witaminie K, uczestniczącej w procesach krwiotwórczych. Ponadto w cukinii znajdziemy składniki mineralne takie jak magnez, żelazo czy potas.
Nawadnia organizm
Cukinia aż w 95 proc. składa się z wody, dlatego doskonale gasi pragnienie oraz orzeźwia. Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości wody jest ważne szczególnie podczas upałów. Sięgając po produkty takie jak kabaczek, nie tylko ugasimy pragnienie, ale także nawilżymy i ujędrnimy skórę.
Ma jadalne kwiaty
Kwiaty cukinii zawierają spore ilości witaminy z grupy B, witaminę C i PP oraz potas, wapń i sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu. Ponadto odkwaszają organizm i podkręcają metabolizm. Mają lekko słodkawy smak, ale nie należy ich myć przed spożyciem, ponieważ są bardzo kruche. Kwiaty możemy dodać do omletów, można przyrządzić je jako racuchy z ciastem naleśnikowym lub smażyć z warzywami.
Jest niezastąpiona w kuchni
Leczo, faszerowane łódeczki, grillowane szaszłyki, marynaty na zimę, risotto, zapiekanki... Jak się okazuje, z cukinii da się zrobić niemal wszystko, nawet ciasto. Można ją jeść na surowo, a także gotować, dusić, zapiekać, grillować. Sprawdzi się jako składnik kremowych zup, tart, dań z makaronem i ryżem, gulaszy, sałatek. Smaczne są także kotleciki oraz placuszki z cukinii. Klasycznym daniem są także nadziewane cukinie. Z tego warzywa można również zrobić makaron za pomocą obieraczki do warzyw.