Trwa ładowanie...
d23v7ww
d23v7ww
x-news/Uwaga TVN

Chaczapuri według receptury z 1914 roku

Przepis

Chaczapuri jest tradycyjnym daniem kuchni kaukaskiej. Istnieje kilka odmian, a to, co łączy wszystkie rodzaje chaczapuri to ciasto drożdżowe i dodatek sera. Przepis z bloga "Przepisy Tradycyjne" - z dodatkiem jajka, które pięknie zapiecze się w piekarniku.

3.5
(15 głosów)
Oceń:
d23v7ww
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Chaczapuri według receptury z 1914 roku
www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 2 jajka
  • 50 g sera cheddar
  • 100 g fety
  • 100 g ricotty
  • pół łyżeczki soli
  • 160 g mąki pszennej typ 450
  • 80 ml wody
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 10 g świeżych drożdży
Przepis

Przygotuj rozczyn drożdżowy: podgrzej lekko wodę, rozpuść w niej świeże drożdże, dodaj odrobinkę cukru i mąki. Przykryj i odstaw na ok. 10 minut. Zalej mąkę rozczynem, dodaj pół łyżeczki soli i zagnieć na elastyczne ciasto. Odstaw do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Podsyp stolnicę mąką, przełóż ciasto i wyrabiaj je rękoma do momentu, aż będzie jędrne i mięciutkie. Podziel na 2 części. Rozdrobnij widelcem fetę i ricottę. Możesz też dodać żółtego sera. Rozwałkuj placek, na środek wyłóż rozdrobnione sery i zwiń brzegi do środka. Końcówki ciasta podwiń pod spód. Wstaw chaczapuri do piekarnika (grzanie góra-dół, 170 stopni) na ok. 10 minut – do momentu, aż brzegi się porządnie zrumienią. Wyjmij chaczapuri i wbij na środek całe jajko. Wstaw ponownie i piecz do momentu, aż zauważysz, że białko się ścięło, ale żółtko w dalszym ciągu jest płynne.
Zobacz także: tarta szpinakowa wg przepisu z 1910 roku

Zobacz wideo: Lawasz, puri i chaczapuri, czyli jak powstaje ormiańsko-gruzińskie pieczywo

d23v7ww
Chaczapuri według receptury z 1914 roku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

31
4
Share
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww