Chaczapuri według receptury z 1914 roku
Chaczapuri jest tradycyjnym daniem kuchni kaukaskiej. Istnieje kilka odmian, a to, co łączy wszystkie rodzaje chaczapuri to ciasto drożdżowe i dodatek sera. Przepis z bloga "Przepisy Tradycyjne" - z dodatkiem jajka, które pięknie zapiecze się w piekarniku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 2 jajka
- 50 g sera cheddar
- 100 g fety
- 100 g ricotty
- pół łyżeczki soli
- 160 g mąki pszennej typ 450
- 80 ml wody
- 1/3 łyżeczki cukru
- 10 g świeżych drożdży
Przygotuj rozczyn drożdżowy: podgrzej lekko wodę, rozpuść w niej świeże drożdże, dodaj odrobinkę cukru i mąki. Przykryj i odstaw na ok. 10 minut. Zalej mąkę rozczynem, dodaj pół łyżeczki soli i zagnieć na elastyczne ciasto. Odstaw do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Podsyp stolnicę mąką, przełóż ciasto i wyrabiaj je rękoma do momentu, aż będzie jędrne i mięciutkie. Podziel na 2 części. Rozdrobnij widelcem fetę i ricottę. Możesz też dodać żółtego sera. Rozwałkuj placek, na środek wyłóż rozdrobnione sery i zwiń brzegi do środka. Końcówki ciasta podwiń pod spód. Wstaw chaczapuri do piekarnika (grzanie góra-dół, 170 stopni) na ok. 10 minut – do momentu, aż brzegi się porządnie zrumienią. Wyjmij chaczapuri i wbij na środek całe jajko. Wstaw ponownie i piecz do momentu, aż zauważysz, że białko się ścięło, ale żółtko w dalszym ciągu jest płynne.
Zobacz także: tarta szpinakowa wg przepisu z 1910 roku
src="https://d.wpimg.pl/2056671490--421602992/tarta.jpg"/>
Zobacz wideo: Lawasz, puri i chaczapuri, czyli jak powstaje ormiańsko-gruzińskie pieczywo
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze