Trwa ładowanie...
dk65ai2
24-02-2018 15:01

Chaczapuri według receptury z 1914 roku

Przepis

Chaczapuri jest tradycyjnym daniem kuchni kaukaskiej. Istnieje kilka odmian, a to, co łączy wszystkie rodzaje chaczapuri to ciasto drożdżowe i dodatek sera. Przepis z bloga "Przepisy Tradycyjne" - z dodatkiem jajka, które pięknie zapiecze się w piekarniku.

dk65ai2
4.5
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

www.przepisytradycyjne.pl
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 2 jajka
  • 50 g sera cheddar
  • 100 g fety
  • 100 g ricotty
  • pół łyżeczki soli
  • 160 g mąki pszennej typ 450
  • 80 ml wody
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 10 g świeżych drożdży
Przepis

Przygotuj rozczyn drożdżowy: podgrzej lekko wodę, rozpuść w niej świeże drożdże, dodaj odrobinkę cukru i mąki. Przykryj i odstaw na ok. 10 minut. Zalej mąkę rozczynem, dodaj pół łyżeczki soli i zagnieć na elastyczne ciasto. Odstaw do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Podsyp stolnicę mąką, przełóż ciasto i wyrabiaj je rękoma do momentu, aż będzie jędrne i mięciutkie. Podziel na 2 części. Rozdrobnij widelcem fetę i ricottę. Możesz też dodać żółtego sera. Rozwałkuj placek, na środek wyłóż rozdrobnione sery i zwiń brzegi do środka. Końcówki ciasta podwiń pod spód. Wstaw chaczapuri do piekarnika (grzanie góra-dół, 170 stopni) na ok. 10 minut – do momentu, aż brzegi się porządnie zrumienią. Wyjmij chaczapuri i wbij na środek całe jajko. Wstaw ponownie i piecz do momentu, aż zauważysz, że białko się ścięło, ale żółtko w dalszym ciągu jest płynne.
Zobacz także: tarta szpinakowa wg przepisu z 1910 roku
src="https://d.wpimg.pl/2056671490--421602992/tarta.jpg"/>

Zobacz wideo: Lawasz, puri i chaczapuri, czyli jak powstaje ormiańsko-gruzińskie pieczywo

Chaczapuri według receptury z 1914 roku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

31
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj