Bezglutenowe naleśniki. Miękkie i puszyste
Macie ochotę na wspaniałe w smaku naleśniki? "Kulinarna Maniusia" proponuje jaglane. Smakują, zarówno z domowym dzemem, jak i bez żadnego nadzienia. - Kocham naleśniki i inne placuchy. Mogłabym je jeść codziennie. Za każdym razem staram się wymyślać inny przepis, dodawać różne mąki czy kombinować z dodatkami - pisze blogerka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
- 3 jajka
- 400 ml mleka
- 450 ml wody
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 100 g mąki gryczanej
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki jaglanej
Jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem kokosowym. Wlewamy mleko, wodę, wsypujemy mąkę gryczaną, jaglaną i orkiszową. Miksujemy wszystko razem, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy olej kokosowy w postaci płynnej i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i łyżką wylewamy porcję ciasta, smażymy naleśniki na niewielkim ogniu z dwóch stron. Nie trzymajcie naleśników zbyt długo na patelni, zdejmijcie je jak się lekko zarumienią a pozostaną miękkie i puszyste. Jak je przetrzymacie to zrobią się odrobinę twardsze i mogą się łamać przy zwijaniu. Ja swoje naleśniki podałam z domowym dżemem truskawkowym i jogurtem naturalnym. W smaku rewelacja. Naleśniki także zamroziłam ale same bez nadzienia, świetne również po rozmrożeniu.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze