Bezglutenowe naleśniki. Miękkie i puszyste

Macie ochotę na wspaniałe w smaku naleśniki? "Kulinarna Maniusia" proponuje jaglane. Smakują, zarówno z domowym dzemem, jak i bez żadnego nadzienia. - Kocham naleśniki i inne placuchy. Mogłabym je jeść codziennie. Za każdym razem staram się wymyślać inny przepis, dodawać różne mąki czy kombinować z dodatkami - pisze blogerka.

Bezglutenowe naleśniki. Miękkie i puszysteBezglutenowe naleśniki. Miękkie i puszyste
Marzena Szkodzińska

Składniki

  • 3 jajka
  • 400 ml mleka
  • 450 ml wody
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • 100 g mąki gryczanej
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki jaglanej

Przepis

Jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem kokosowym. Wlewamy mleko, wodę, wsypujemy mąkę gryczaną, jaglaną i orkiszową. Miksujemy wszystko razem, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy olej kokosowy w postaci płynnej i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i łyżką wylewamy porcję ciasta, smażymy naleśniki na niewielkim ogniu z dwóch stron. Nie trzymajcie naleśników zbyt długo na patelni, zdejmijcie je jak się lekko zarumienią a pozostaną miękkie i puszyste. Jak je przetrzymacie to zrobią się odrobinę twardsze i mogą się łamać przy zwijaniu. Ja swoje naleśniki podałam z domowym dżemem truskawkowym i jogurtem naturalnym. W smaku rewelacja. Naleśniki także zamroziłam ale same bez nadzienia, świetne również po rozmrożeniu.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw