Trwa ładowanie...
d3473qr
d3473qr

Bezglutenowe naleśniki. Miękkie i puszyste

Przepis

Macie ochotę na wspaniałe w smaku naleśniki? "Kulinarna Maniusia" proponuje jaglane. Smakują, zarówno z domowym dzemem, jak i bez żadnego nadzienia. - Kocham naleśniki i inne placuchy. Mogłabym je jeść codziennie. Za każdym razem staram się wymyślać inny przepis, dodawać różne mąki czy kombinować z dodatkami - pisze blogerka.

2.8
(20 głosów)
Oceń:
d3473qr
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
Bezglutenowe naleśniki. Miękkie i puszyste
Kulinarna Maniusia
Składniki
  • 3 jajka
  • 400 ml mleka
  • 450 ml wody
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • 100 g mąki gryczanej
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki jaglanej
Przepis

Jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem kokosowym. Wlewamy mleko, wodę, wsypujemy mąkę gryczaną, jaglaną i orkiszową. Miksujemy wszystko razem, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy olej kokosowy w postaci płynnej i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i łyżką wylewamy porcję ciasta, smażymy naleśniki na niewielkim ogniu z dwóch stron. Nie trzymajcie naleśników zbyt długo na patelni, zdejmijcie je jak się lekko zarumienią a pozostaną miękkie i puszyste. Jak je przetrzymacie to zrobią się odrobinę twardsze i mogą się łamać przy zwijaniu. Ja swoje naleśniki podałam z domowym dżemem truskawkowym i jogurtem naturalnym. W smaku rewelacja. Naleśniki także zamroziłam ale same bez nadzienia, świetne również po rozmrożeniu.

Bezglutenowe naleśniki. Miękkie i puszyste
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3473qr

Podziel się opinią

11
107
Share
d3473qr
d3473qr
d3473qr
d3473qr
d3473qr