Trwa ładowanie...
d3uwszl
10-12-2020 06:32

Naleśniki po bretońsku. Francuski, gryczany klasyk

Przepis

Bretońskie naleśniki, czyli galettes bretonnes, to przysmak pochodzący z tamtejszego regionu Francji. Z uwagi na dużą popularność gryki w Bretonii popularność zyskały naleśniki. Ponieważ region ten słynie także z cydru, wykorzystuje się go do wykonania wytrawnych naleśników z jajkiem, serem i szynką.

d3uwszl
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto (na ok. 10-12 naleśników)

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka cydru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • sól

Nadzienie (na 2 naleśniki)

  • 2 jajka
  • 40 g startego sera żółtego
  • 2 plastry szynki lub dobrze wysmażonego bekonu
  • opcjonalnie: 2 garście liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
Przepis
  • Zmiksować dokładnie składniki na ciasto i odstawić na około 10 minut.
  • W tym czasie przesmażyć liście szpinaku na łyżce masła z dodatkiem czosnku. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Usmażyć naleśniki: patelnię nasmarować olejem za pomocą zanurzonego w nim ręcznika papierowego. Wylewać niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron, aż naleśniki będą rumiane.
  • Po usmażeniu wszystkich placków na rozgrzaną patelnię należy położyć jeden naleśnik, wyłożyć na niego 1 łyżeczkę szpinaku, porwaną na kawałki wędlinę i wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem.
  • Złożyć naleśnika, tworząc z niego czworobok, posypać ostrożnie serem i przykryć pokrywką.
  • Gdy białko się zetnie, a żółtko będzie wciąż płynne, naleśnik jest gotowy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Naleśniki po bretońsku. Francuski, gryczany klasyk
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3uwszl
d3uwszl
d3uwszl
d3uwszl
Więcej tematów
d3uwszl