Trwa ładowanie...
d2cnfso
10-12-2020 06:32

Naleśniki po bretońsku. Francuski, gryczany klasyk

Przepis

Bretońskie naleśniki, czyli galettes bretonnes, to przysmak pochodzący z tamtejszego regionu Francji. Z uwagi na dużą popularność gryki w Bretonii popularność zyskały naleśniki. Ponieważ region ten słynie także z cydru, wykorzystuje się go do wykonania wytrawnych naleśników z jajkiem, serem i szynką.

d2cnfso
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto (na ok. 10-12 naleśników)

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka cydru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • sól

Nadzienie (na 2 naleśniki)

  • 2 jajka
  • 40 g startego sera żółtego
  • 2 plastry szynki lub dobrze wysmażonego bekonu
  • opcjonalnie: 2 garście liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
Przepis
  • Zmiksować dokładnie składniki na ciasto i odstawić na około 10 minut.
  • W tym czasie przesmażyć liście szpinaku na łyżce masła z dodatkiem czosnku. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Usmażyć naleśniki: patelnię nasmarować olejem za pomocą zanurzonego w nim ręcznika papierowego. Wylewać niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron, aż naleśniki będą rumiane.
  • Po usmażeniu wszystkich placków na rozgrzaną patelnię należy położyć jeden naleśnik, wyłożyć na niego 1 łyżeczkę szpinaku, porwaną na kawałki wędlinę i wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem.
  • Złożyć naleśnika, tworząc z niego czworobok, posypać ostrożnie serem i przykryć pokrywką.
  • Gdy białko się zetnie, a żółtko będzie wciąż płynne, naleśnik jest gotowy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Naleśniki po bretońsku. Francuski, gryczany klasyk
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj