Naleśniki po bretońsku. Francuski, gryczany klasyk
Bretońskie naleśniki, czyli galettes bretonnes, to przysmak pochodzący z tamtejszego regionu Francji. Z uwagi na dużą popularność gryki w Bretonii popularność zyskały naleśniki. Ponieważ region ten słynie także z cydru, wykorzystuje się go do wykonania wytrawnych naleśników z jajkiem, serem i szynką.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
Ciasto (na ok. 10-12 naleśników)
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka cydru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżki roztopionego masła
- sól
Nadzienie (na 2 naleśniki)
- 2 jajka
- 40 g startego sera żółtego
- 2 plastry szynki lub dobrze wysmażonego bekonu
- opcjonalnie: 2 garście liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- Zmiksować dokładnie składniki na ciasto i odstawić na około 10 minut.
- W tym czasie przesmażyć liście szpinaku na łyżce masła z dodatkiem czosnku. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Usmażyć naleśniki: patelnię nasmarować olejem za pomocą zanurzonego w nim ręcznika papierowego. Wylewać niewielkie porcje ciasta i smażyć z obu stron, aż naleśniki będą rumiane.
- Po usmażeniu wszystkich placków na rozgrzaną patelnię należy położyć jeden naleśnik, wyłożyć na niego 1 łyżeczkę szpinaku, porwaną na kawałki wędlinę i wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem.
- Złożyć naleśnika, tworząc z niego czworobok, posypać ostrożnie serem i przykryć pokrywką.
- Gdy białko się zetnie, a żółtko będzie wciąż płynne, naleśnik jest gotowy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze