Trwa ładowanie...
d3uekuz
d3uekuz

Naleśniki na kefirze i maślance. Delikatne i pyszne

Przepis

Pyszne i puszyste, mięciutkie w smaku, po prostu rozpływające się w ustach. Zamiast mleka można użyć do nich mleka zsiadłego lub kefirem wymieszanym z maślanką. To właśnie te składniki sprawiają, że ciasto smakuje wyjątkowo. Przepis prosto z bloga "Kulinarna maniusia".

4.8
(5 głosów)
Oceń:
d3uekuz
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Naleśniki na kefirze i maślance. Delikatne i pyszne
www.kulinarnamaniusia.pl
Naleśniki na kefirze i maślance. Delikatne i pyszne
Składniki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 200 ml maślanki
  • 250 ml kefiru
  • szczypta soli
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Farsz:

  • twarożek z jogurtem naturalnym, cukrem i cynamonem
  • ulubiony dżem
  • sezonowe owoce
Przepis

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, ubijamy je trzepaczką lub mikserem. Następnie dodajemy kefir i maślankę, i ponownie ubijamy. Wsypujemy mąkę, sól i olej kokosowy, mieszamy, aż składniki się połączą.

Rozgrzewamy patelnię, ja już nie używam oleju, ponieważ jest już w cieście. Łyżką nabieramy porcję ciasta i rozlewamy na całej patelni, smażymy na rumiano z dwóch stron.

Gotowe naleśniki smarujemy farszem - twarożkiem lub dżemem. Można podać także z owocami. Można przygotować je wieczorem, a na drugi dzień podgrzać na patelni.

Zobacz także: pieczarki portobello z ryżowo-serowym nadzieniem

Polecamy wideo: Puszyste i szybkie naleśniki z owocami

Naleśniki na kefirze i maślance. Delikatne i pyszne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3uekuz

Podziel się opinią

4
Share
d3uekuz
d3uekuz

d3uekuz
d3uekuz
d3uekuz