Naleśniki na kefirze i maślance. Delikatne i pyszne
Pyszne i puszyste, mięciutkie w smaku, po prostu rozpływające się w ustach. Zamiast mleka można użyć do nich mleka zsiadłego lub kefirem wymieszanym z maślanką. To właśnie te składniki sprawiają, że ciasto smakuje wyjątkowo. Przepis prosto z bloga "Kulinarna maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 3 jajka
- 3 łyżeczki cukru
- 200 ml maślanki
- 250 ml kefiru
- szczypta soli
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 2 łyżki oleju kokosowego
Farsz:
- twarożek z jogurtem naturalnym, cukrem i cynamonem
- ulubiony dżem
- sezonowe owoce
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier, ubijamy je trzepaczką lub mikserem. Następnie dodajemy kefir i maślankę, i ponownie ubijamy. Wsypujemy mąkę, sól i olej kokosowy, mieszamy, aż składniki się połączą.
Rozgrzewamy patelnię, ja już nie używam oleju, ponieważ jest już w cieście. Łyżką nabieramy porcję ciasta i rozlewamy na całej patelni, smażymy na rumiano z dwóch stron.
Gotowe naleśniki smarujemy farszem - twarożkiem lub dżemem. Można podać także z owocami. Można przygotować je wieczorem, a na drugi dzień podgrzać na patelni.
Polecamy wideo: Puszyste i szybkie naleśniki z owocami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze