Magiczna moc czekolady. Tak wpływa na nasz organizm
Poprawia nastrój
None
Mało jest produktów wzbudzających tak wiele emocji jak czekolada. Zwolennicy cenią jej wyjątkowy smak, rozpływającą się w ustach słodycz i zbawienny wpływa na zdrowie. Z kolei przeciwnicy uważają ją za wynalazek, który jedynie zgubnie wpływa na figurę, uzależnia i niszczy zęby. Czy czekolada naprawdę pomaga, czy to tylko wymówka łasuchów, którzy nie potrafią zrezygnować z ulubionego smakołyku? Z okazji obchodzonego 4 września międzynarodowego dnia czekolady, warto przedstawić kilka faktów o tym produkcie.
Jak przyznaje Maestro Czekolady Janusz Profus, czekolada polecana jest na stres, zły humor lub kiepski nastrój.
- Po zjedzeniu kostki czekolady, w naszej głowie rozpoczyna się proces tworzenia endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia, a na twarzy pojawia się uśmiech - mówi mistrz.
Wydzielanie endorfin pobudza tłuszcz z ziaren kakaowca, czyli główny składnik czekolady. Pozytywny wpływ ma również niewielka ilość anandamidu, czyli organicznego związku z grupy kanabinoidów.