Kilka przepisów na pyszny twaróg
Twarożek po redaktorsku
Składniki: 25 dag twarożku, 10 dag zielonych oliwek bez pestek, 2-3 ząbki czosnku, 1 cebula, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, rzeżucha, oregano), pieprz cayenne lub mielona ostra papryka, sól.
Wykonanie: ser przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito albo zmiksować. Oliwki, cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z przetartym serem i doprawić do smaku.
Serek warecki
Składniki: 1/4 kg tłustego białego sera, 1-2 cebule, 4 łyżki masła albo margaryny, 1/2 szklanki jasnego piwa, 1 łyżeczka kminku, szczypta cukru pudru, pieprz, pieprz cayenne lub mielona papryka, garść posiekanej zieleniny (rzeżucha, natka pietruszki, szczypiorek), sól.
Wykonanie: ser przetrzeć przez sito. Cebulę drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce. Masło utrzeć na krem, a następnie po łyżce dodawać ser, piwo, startą cebulę, posiekaną zieleninę i wreszcie kminek. Doprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić. Najbardziej smakuje jako dodatek do ciemnego pieczywa. EPN/mp/WP Kuchnia