Kopytka. Jak je przygotować?
Kopytka to typowo polskie danie z mąki pszennej i ziemniaków, które uwielbia każdy. Kopytka to także doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs duszonych, potrawek i gulaszy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 0,5 kg mączystych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól
- przyprawy do ziemniaków
- olej do smażenia
- Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Dodać jajko, mąkę i dokładnie wyrobić.
- Z ciasta uformować kilka wałków, które następnie pokroić na kawałki - kopytka.
- Kopytka gotować we wrzącej i osolonej wodzie około 5 minut.
- Gdy lekko przestygną, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć z dodatkiem przyprawy do ziemniaków.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze