Klasyk rosyjskiej kuchni w nowym wydaniu. Wystarczy zamienić jeden składnik
Boeuf Stroganow to klasyczne danie pochodzące z kuchni rosyjskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je z wołowiny. Do tego pieczarki i kiszone ogórki. My jednak proponujemy nieco lżejszą - drobiową wersję z boczniakami. Będzie pysznie! Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 filet z kurczaka
- cebula
- 200 g boczniaków
- 5 ogórków kiszonych
- fix schab a'la stroganoff
- ½ szklanki śmietany 18 proc.
- ½ szklanki wody
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- Mięso kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju i doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka.
- Na drugiej patelni typu wok szklimy obraną i drobno pokrojoną cebulę.
- Do cebuli dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone w paski boczniaki, doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Ogórki kroimy w kostkę i łączymy z grzybami.
- Na koniec zagęszczamy potrawę fixem rozrobionym z wodą oraz śmietaną, chwilkę gotujemy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze