Trwa ładowanie...
d68iw7e
d68iw7e

Boczniaki

Boczniaki są bogate w białko, które jest przyswajalne w 70 proc. oraz wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przepisy z boczniakami

Boczniaki to jadalne grzyby uprawne. Pochodzące z Chin, ale dziś cieszą się dużą popularnością również na polskim rynku. Boczniaki mają kapelusze w kształcie muszli, a ich kolor opisuje się jako popielaty. Trzon tych grzybów wyrasta asymetrycznie, z boku. Można je spotkać rosnące dziko na pniach drzew liściastych. Tworzą tam grupy, układając się dachówkowato. Występują nie tylko w lasach, ale też w parkach i ogrodach, od listopada do lutego.

Obecnie każdy może hodować z łatwością boczniaki w domu, kupując tzw. baloty z trocin przerośniętych grzybnią, bądź specjalnie przygotowane grzybnie na fusach z kawy. W sklepach sprzedawane są boczniaki hodowlane w dwóch gatunkach boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) oraz boczniak cytrynowy (Pleurotus citrinopileatus).

Boczniaki to nietypowe grzyby – w przeciwieństwie do ich leśnych braci mają wiele właściwości leczniczych. Zawierają związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Boczniaki są bogate w białko, które jest przyswajalne w 70 proc. oraz wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są naturalnym źródłem witamin z grupy B, witaminę C, a także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu, sodu i cynku.

d68iw7e

d68iw7e
d68iw7e
d68iw7e