Pierożki gyoza z kurdybankiem

Gyoza to japońskie pierożki z cieniutkiego ciasta. Pierożki mogą być smażone lub gotowanie na parze. Wegepierożki gyoza nie potrzebują długiego gotowania, co sprawia, że obiad można zrobić w krótkim czasie.

Pierożki gyoza z kurdybankiemPierożki gyoza z kurdybankiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g boczniaków
  • olej słonecznikowy
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • warzywa z bulionu
  • 1 cebula dymka
  • pęczek kurdybanku
  • ½ kapusty białej
  • sos sojowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • ciasto na pierogi gyoza

Sos:

  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10 łodyg kurdybanku
  • 1 papryczka chili

Przepis

  • Przygotuj farsz. Boczniaki przesmaż na oleju wraz z pokrojonym świeżym imbirem i czosnkiem. Na tym etapie nie sól, w przeciwnym razie grzyby zrobią się gumowate i stracą wodę. Warzywa z bulionu i przesmażone boczniaki pokrój w drobną kostkę. Cebulę dymkę oraz bluszczyk kurdybanek (liście oraz łodygi) drobno posiekaj. Kapustę drobno posiekaj, posól i odstaw na 10 minut, aby puściła soki. Odcedzoną i osuszoną wrzuć do miski wraz z resztą warzyw. Dopraw solą oraz pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dodaj trochę mąki ziemniaczanej, żeby związała całość i wchłonęła wodę.
  • Gotowy farsz umieść na krążkach ciasta i uformuj jak zwykłe pierogi, chyba że chcesz podjąć wyzwanie i zrobić pierożki gyoza o tradycyjnym wyglądzie. Gotowe odłóż na talerz posypany niewielką ilością mąki, żeby się do niego nie przylepiły.
  • Do przygotowania sosu potrzebujesz miski i rózgi. Wymieszaj sos teriyaki, olej sezamowy i miód, dodaj posiekane aromatyczne łodygi kurdybanku oraz posiekaną papryczkę chili bez nasion.
  • Pierogi smaż na patelni do zrumienienia, gdy będą gotowe dolej odrobinę wody i przykryj pokrywką. Gotuj przez 2 minuty. Podawaj z sosem.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary