Pierożki gyoza z kurdybankiem

Gyoza to japońskie pierożki z cieniutkiego ciasta. Pierożki mogą być smażone lub gotowanie na parze. Wegepierożki gyoza nie potrzebują długiego gotowania, co sprawia, że obiad można zrobić w krótkim czasie.

Pierożki gyoza z kurdybankiemPierożki gyoza z kurdybankiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g boczniaków
  • olej słonecznikowy
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • warzywa z bulionu
  • 1 cebula dymka
  • pęczek kurdybanku
  • ½ kapusty białej
  • sos sojowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • ciasto na pierogi gyoza

Sos:

  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10 łodyg kurdybanku
  • 1 papryczka chili

Przepis

  • Przygotuj farsz. Boczniaki przesmaż na oleju wraz z pokrojonym świeżym imbirem i czosnkiem. Na tym etapie nie sól, w przeciwnym razie grzyby zrobią się gumowate i stracą wodę. Warzywa z bulionu i przesmażone boczniaki pokrój w drobną kostkę. Cebulę dymkę oraz bluszczyk kurdybanek (liście oraz łodygi) drobno posiekaj. Kapustę drobno posiekaj, posól i odstaw na 10 minut, aby puściła soki. Odcedzoną i osuszoną wrzuć do miski wraz z resztą warzyw. Dopraw solą oraz pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dodaj trochę mąki ziemniaczanej, żeby związała całość i wchłonęła wodę.
  • Gotowy farsz umieść na krążkach ciasta i uformuj jak zwykłe pierogi, chyba że chcesz podjąć wyzwanie i zrobić pierożki gyoza o tradycyjnym wyglądzie. Gotowe odłóż na talerz posypany niewielką ilością mąki, żeby się do niego nie przylepiły.
  • Do przygotowania sosu potrzebujesz miski i rózgi. Wymieszaj sos teriyaki, olej sezamowy i miód, dodaj posiekane aromatyczne łodygi kurdybanku oraz posiekaną papryczkę chili bez nasion.
  • Pierogi smaż na patelni do zrumienienia, gdy będą gotowe dolej odrobinę wody i przykryj pokrywką. Gotuj przez 2 minuty. Podawaj z sosem.
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca