Trwa ładowanie...
d21x3o7
28-06-2021 09:21

Pierożki gyoza z kurdybankiem

Przepis

Gyoza to japońskie pierożki z cieniutkiego ciasta. Pierożki mogą być smażone lub gotowanie na parze. Wegepierożki gyoza nie potrzebują długiego gotowania, co sprawia, że obiad można zrobić w krótkim czasie.

d21x3o7
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 200 g boczniaków
  • olej słonecznikowy
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • warzywa z bulionu
  • 1 cebula dymka
  • pęczek kurdybanku
  • ½ kapusty białej
  • sos sojowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • ciasto na pierogi gyoza

Sos:

  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10 łodyg kurdybanku
  • 1 papryczka chili
Przepis
  • Przygotuj farsz. Boczniaki przesmaż na oleju wraz z pokrojonym świeżym imbirem i czosnkiem. Na tym etapie nie sól, w przeciwnym razie grzyby zrobią się gumowate i stracą wodę. Warzywa z bulionu i przesmażone boczniaki pokrój w drobną kostkę. Cebulę dymkę oraz bluszczyk kurdybanek (liście oraz łodygi) drobno posiekaj. Kapustę drobno posiekaj, posól i odstaw na 10 minut, aby puściła soki. Odcedzoną i osuszoną wrzuć do miski wraz z resztą warzyw. Dopraw solą oraz pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dodaj trochę mąki ziemniaczanej, żeby związała całość i wchłonęła wodę.
  • Gotowy farsz umieść na krążkach ciasta i uformuj jak zwykłe pierogi, chyba że chcesz podjąć wyzwanie i zrobić pierożki gyoza o tradycyjnym wyglądzie. Gotowe odłóż na talerz posypany niewielką ilością mąki, żeby się do niego nie przylepiły.
  • Do przygotowania sosu potrzebujesz miski i rózgi. Wymieszaj sos teriyaki, olej sezamowy i miód, dodaj posiekane aromatyczne łodygi kurdybanku oraz posiekaną papryczkę chili bez nasion.
  • Pierogi smaż na patelni do zrumienienia, gdy będą gotowe dolej odrobinę wody i przykryj pokrywką. Gotuj przez 2 minuty. Podawaj z sosem.

Przepis pochodzi z książki Piotra Ciemnego "Chwasty od kuchni"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pierożki gyoza z kurdybankiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj