Trwa ładowanie...
d3f563c
22-03-2022 09:41

Flaki z boczniaków. Dietetyczna wersja tradycyjnej potrawy

Przepis

Choć flaki to smaczna i pożywna potrawa, wiele osób myśli o niej z niechęcią. Kontrowersje budzi zarówno nazwa, jak i główny składnik. Dla osób, które nie przepadają za tradycyjnymi flakami, proponujemy "oszukane flaczki" z boczniaków. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d3f563c
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 1 kg boczniaków
  • wywar wołowy lub drobiowy
  • 1 duża marchew
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 4 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listy laurowe
  • 1 ½ łyżki maggi
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
Przepis
  • Grzyby myję, osuszam, kroję w paseczki podłużne, dodaję do wywaru, marchew obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchew łączę z grzybami, zalewa dwiema szklankami wody i gotuję około 30 minut.
  • Doprawiam imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem, papryką ostrą, papryką słodką, zielem angielskim, listkami laurowymi, wlewam maggi i gotuję około 10 minut.
  • Po tym czasie rozpuszczam masło, mieszam z mąką i hartując dodaję do zupy, wsypuję majeranek i 5 minut gotuję.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Flaki z boczniaków. Dietetyczna wersja tradycyjnej potrawy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d3f563c

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3f563c
d3f563c
d3f563c
d3f563c
Więcej tematów
d3f563c