Flaki z boczniaków. Dietetyczna wersja tradycyjnej potrawy
Choć flaki to smaczna i pożywna potrawa, wiele osób myśli o niej z niechęcią. Kontrowersje budzi zarówno nazwa, jak i główny składnik. Dla osób, które nie przepadają za tradycyjnymi flakami, proponujemy "oszukane flaczki" z boczniaków. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1 kg boczniaków
- wywar wołowy lub drobiowy
- 1 duża marchew
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 4 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 listy laurowe
- 1 ½ łyżki maggi
- 1 łyżka majeranku
- ½ kostki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- Grzyby myję, osuszam, kroję w paseczki podłużne, dodaję do wywaru, marchew obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchew łączę z grzybami, zalewa dwiema szklankami wody i gotuję około 30 minut.
- Doprawiam imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem, papryką ostrą, papryką słodką, zielem angielskim, listkami laurowymi, wlewam maggi i gotuję około 10 minut.
- Po tym czasie rozpuszczam masło, mieszam z mąką i hartując dodaję do zupy, wsypuję majeranek i 5 minut gotuję.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze