Trwa ładowanie...
dm457zh
18-12-2020 12:53

Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia

Przepis

Pyszne ciasto bez pieczenia z dodatkiem nutelli i mleka w proszku. Dzięki dodatkowi orzechów laskowych jest niezwykle aromatyczne. Ciacho najlepiej podawać w temperaturze pokojowej, wtedy jest kremowe i miękkie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

dm457zh
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • około 300-450 g herbatników
  • 6 kopiastych łyżek nutelli – około 300 g
  • 550 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 3 płaskie łyżki masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 100 g orzechów laskowych
  • około 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wierzch:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 50 g orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • kakao do posypania (tylko odrobina)
Przepis
  • Do rondelka wlać 250 ml śmietanki, dodać 3 łyżki cukru, masło, mleko w proszku i postawić na gazie. Cały czas podgrzewać, mieszając, aż składnik dobrze się połączą, grudki mleka proszę rozcierać szpatułką.
  • Powstanie mleczny budyń, jeśli w masie zostaną małe grudki mleka, to proszę się nie przejmować rozbiją się podczas miksowania. Budyń mleczny podgrzewałam przez około 10 minut.
  • Budyń mleczny zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.
  • Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, delikatnie nasączyć je mlekiem.
  • Nutellę podgrzać w mikrofalówce lub w rondelku na gazie i wyłożyć ją na herbatniki, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, znów je delikatnie nasączyć.
  • Orzechy zemleć. Do miski przełożyć serek mascarpone i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać do niego w 3 partiach ostygnięty mleczny budyń i przy 3 partii proszę również dodać zmielone orzechy, dokładnie wymieszać.
  • Pozostałą śmietankę ze składników na ciasto (300 ml) ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać ją do mlecznego kremu, wymieszać mikserem na średnich obrotach.
  • Krem wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, proszę już ich nie nasączać.
  • Wierzch: roztopić razem obie czekolady można na parze lub w mikrofalówce. Odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut.
  • Pozostałe orzechy zemleć (50 g). Śmietankę ubić na sztywno.
  • Do śmietanki dodać roztopioną czekoladę i wymieszać energicznie szpatułką, aż składniki dokładnie się połączą.
  • Dodać orzechy i wymieszać. Masę wyłożyć na wierzch herbatników w blaszce, wyrównać.
  • Ciasto posypać odrobiną kakao i wstawić na około 6 godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • Ciasto można również ozdobić startą lub roztopioną czekoladą, wtedy już proszę nie sypać kakao.
  • Ciasto podawać w temperaturze pokojowej.
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dm457zh
dm457zh
dm457zh
dm457zh
Więcej tematów
dm457zh