Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
Pyszne ciasto bez pieczenia z dodatkiem nutelli i mleka w proszku. Dzięki dodatkowi orzechów laskowych jest niezwykle aromatyczne. Ciacho najlepiej podawać w temperaturze pokojowej, wtedy jest kremowe i miękkie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Ciasto:
- około 300-450 g herbatników
- 6 kopiastych łyżek nutelli – około 300 g
- 550 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 3 płaskie łyżki masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- 100 g orzechów laskowych
- około 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wierzch:
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 50 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
- kakao do posypania (tylko odrobina)
- Do rondelka wlać 250 ml śmietanki, dodać 3 łyżki cukru, masło, mleko w proszku i postawić na gazie. Cały czas podgrzewać, mieszając, aż składnik dobrze się połączą, grudki mleka proszę rozcierać szpatułką.
- Powstanie mleczny budyń, jeśli w masie zostaną małe grudki mleka, to proszę się nie przejmować rozbiją się podczas miksowania. Budyń mleczny podgrzewałam przez około 10 minut.
- Budyń mleczny zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.
- Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, delikatnie nasączyć je mlekiem.
- Nutellę podgrzać w mikrofalówce lub w rondelku na gazie i wyłożyć ją na herbatniki, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, znów je delikatnie nasączyć.
- Orzechy zemleć. Do miski przełożyć serek mascarpone i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać do niego w 3 partiach ostygnięty mleczny budyń i przy 3 partii proszę również dodać zmielone orzechy, dokładnie wymieszać.
- Pozostałą śmietankę ze składników na ciasto (300 ml) ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać ją do mlecznego kremu, wymieszać mikserem na średnich obrotach.
- Krem wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, proszę już ich nie nasączać.
- Wierzch: roztopić razem obie czekolady można na parze lub w mikrofalówce. Odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut.
- Pozostałe orzechy zemleć (50 g). Śmietankę ubić na sztywno.
- Do śmietanki dodać roztopioną czekoladę i wymieszać energicznie szpatułką, aż składniki dokładnie się połączą.
- Dodać orzechy i wymieszać. Masę wyłożyć na wierzch herbatników w blaszce, wyrównać.
- Ciasto posypać odrobiną kakao i wstawić na około 6 godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Ciasto można również ozdobić startą lub roztopioną czekoladą, wtedy już proszę nie sypać kakao.
- Ciasto podawać w temperaturze pokojowej.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze