Ciasto kawowe z sernikiem i jabłkami. Obłędny deser
- Czy można połączyć ucierane ciasto z sernikiem i owocami? Można i to z sukcesem. Modyfikując nieco dwa przepisy, upiekłam kawowe ciasto z masą sernikową i kawałkami jabłek. Obawiałam się, czy przypadkiem masa serowa nie okaże się zbyt ciężka i w efekcie nie otrzymam nieapetycznego zakalca. Ciasto jednak dało sobie radę z ciężarem sera i nic nie straciło na swojej puszystości - pisze Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto kawowe:
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 5 łyżek kawy rozpuszczalnej (naturalnej lub zbożowej)
- 1/3 szklanki wody
- 2/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
Masa serowa:
- 500 g twarogu (użyłam półtłustego)
- 50 g masła
- 3 jajka
- ok. 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2-3 jabłka
Najlepiej zacząć od obrania jabłek i pokrojenia ich w dowolnej wielkości cząstki. Jeśli akurat mamy pod ręką jabłka, które szybko ciemnieją, wtedy należy je zanurzyć w zimnej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek soku z cytryny.
Masa serowa: twaróg zmielić. Dodać do niego jajka, cukier, cukier waniliowy, skrobię i stopione i przestudzone masło. Wszystko razem zmiksować mikserem na gładką masę.
Ciasto kawowe: kawę zaparzyć w wodzie, wystudzić. Jajka utrzeć lub zmiksować z cukrem do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać kawę, mleko i olej. Połączyć - można mikserem. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać reszty składników i ucierać/miksować przez chwilę aż do całkowitego połączenia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać ciasto kawowe, na nie przełożyć masę serową - nie musi być równo. Na górę powtykać kawałki jabłek. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50-60 minut. Góra ciasta powinna lekko się zarumienić. Przed wyjęciem sprawdzić suchym patyczkiem czy kawowe ciasto upiekło się dobrze. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Można je oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem, ale nie jest to konieczne.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze