Ciasteczka orzeszki z kremem orzechowym. Smakują jak u babci
Orzeszki to ciasteczka, które największe tryumfy święciły w minionej epoce. Na szczęście te pyszne ciasteczka wracają do łask Możemy je przygotować w specjalnej formie na patelni lub w piekarniku. Jak to zrobić? Wypróbujcie przepis Natalii, autorki bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 75 g masła
- 75 g margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 żółtka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 500 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 25 g mąki pszennej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 2-4 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- Do rondelka wlać około 300 ml mleka, dodać cukier wanilinowy i postawić na ogniu, zagotować.
- Do pozostałego mleka dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszane mąki wlać do gotującego się mleka i mieszając, ugotować bardzo gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę.
- Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
- Ciasto: do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder i krótko wymieszać łyżką. Dodać żółtka, posiekane masło z margaryną i wyrobić ciasto mikserem lub zagnieść rękoma.
- Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-60 minut.
- Schłodzone ciasto wyjąć z folii i odrywać małe kawałeczki ciasta, takie kuleczki. Ciastem cienko wyłożyć foremki, dobrze docisnąć, aby powstało ładne wgłębienie (foremek nie smarowałam tłuszczem).
- Foremki z ciastem ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra–dół przez około 13-15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciastka na około 10-15 minut do ostudzenia. Po tym czasie ciasto można wyjąć z foremek i upiec kolejną część ciasta.
- Krem: do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 4 minuty na puszysty krem. Dodać zmielone orzechy i 1/3 przygotowanego budyniu, wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Pozostały budyń dodać w dwóch partiach, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
- Do kremu dodać po 1 łyżce spirytus, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.
- Gotowym kremem przekładać upieczone ciasteczka, na jedno ciasteczko nakładać sporą łyżeczkę kremu i przykrywać drugim ciasteczkiem.
- Gotowe orzeszki posypać cukrem pudrem i odstawić w chłodne miejsce (można do lodówki), aby krem dobrze stężał trzeba ciastka odstawić na około 8-10 godzin w chłodne miejsce.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze