Trwa ładowanie...
d1spt7t
28-03-2021 10:46

Ciasteczka orzeszki z kremem orzechowym. Smakują jak u babci

Przepis

Orzeszki to ciasteczka, które największe tryumfy święciły w minionej epoce. Na szczęście te pyszne ciasteczka wracają do łask Możemy je przygotować w specjalnej formie na patelni lub w piekarniku. Jak to zrobić? Wypróbujcie przepis Natalii, autorki bloga "Mała Cukierenka".

d1spt7t
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 75 g masła
  • 75 g margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 żółtka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 25 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2-4 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Przepis
  • Do rondelka wlać około 300 ml mleka, dodać cukier wanilinowy i postawić na ogniu, zagotować.
  • Do pozostałego mleka dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszane mąki wlać do gotującego się mleka i mieszając, ugotować bardzo gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę.
  • Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Ciasto: do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder i krótko wymieszać łyżką. Dodać żółtka, posiekane masło z margaryną i wyrobić ciasto mikserem lub zagnieść rękoma.
  • Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-60 minut.
  • Schłodzone ciasto wyjąć z folii i odrywać małe kawałeczki ciasta, takie kuleczki. Ciastem cienko wyłożyć foremki, dobrze docisnąć, aby powstało ładne wgłębienie (foremek nie smarowałam tłuszczem).
  • Foremki z ciastem ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra–dół przez około 13-15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciastka na około 10-15 minut do ostudzenia. Po tym czasie ciasto można wyjąć z foremek i upiec kolejną część ciasta.
  • Krem: do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 4 minuty na puszysty krem. Dodać zmielone orzechy i 1/3 przygotowanego budyniu, wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Pozostały budyń dodać w dwóch partiach, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
  • Do kremu dodać po 1 łyżce spirytus, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.
  • Gotowym kremem przekładać upieczone ciasteczka, na jedno ciasteczko nakładać sporą łyżeczkę kremu i przykrywać drugim ciasteczkiem.
  • Gotowe orzeszki posypać cukrem pudrem i odstawić w chłodne miejsce (można do lodówki), aby krem dobrze stężał trzeba ciastka odstawić na około 8-10 godzin w chłodne miejsce.
Ciasteczka orzeszki z kremem orzechowym. Smakują jak u babci
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1spt7t
d1spt7t
d1spt7t
d1spt7t
Więcej tematów
d1spt7t