Trwa ładowanie...
d3r3fih
06-09-2022 10:53

Węgierski bogracz. Smakuje wybornie

Przepis

Nazwa tej ostatniej potrawy nawiązuje oczywiście do naczynia, w którym powinna być przygotowywana. Umieszczony nad ogniskiem kociołek o charakterystycznym kształcie (zwykle rozszerza się ku górze) zapewnia potrawie bogaty smak i aromat, który wzbogaca dodatkowo dym z palonego drewna.

d3r3fih
4.8
(60 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Yura Beloshkurskl
Składniki
  • 1/2 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
  • kawałek mięsa rosołowego
  • włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 3 pomidory (mogą być też z puszki)
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • papryka ostra (dowolnie wg upodobań)
  • łyżka smalcu (może być też Planta lub Bartek)
  • 60 dag ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminku

Kluski czipetki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • jajko
  • sól
  • woda (na oko)
Przepis
  • Osobno nastawiam wywar z mięsa rosołowego z ewentualnym dodatkiem kminku.
  • W garnku z grubym dnem (ale można na zwykłej patelni) przesmażam pokrojone w kostkę mięso wołowe lub wieprzowe wraz z posiekaną cebulą. Oczywiście na smalcu lub innym tłuszczu.
  • Następnie dodaję 2 szklanki wody, słodką paprykę, pomidory pokrojone w ćwiartki lub z puszki) i paprykę pokrojoną w kostkę. Duszę na małym ogniu, dolewając w miarę potrzeby wody.
  • Gdy mięso jest prawie miękkie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i duszę, aż wszystko będzie miękkie. Radzę jednak nie przegotować ziemniaków, bo się rozejdą.
  • W międzyczasie przygotowuję ciasto makaronowe. Czipetki powinno się lepić w palcach w formie fasolek.
  • Kluseczki wrzucam na wrzącą wodę. Należy je gotować do średniej miękkości. Przecedzam, przelewam zimną wodą.
  • Wywar, mięso z warzywami i ziemniakami oraz czipetki przekładam do jednego gara i ostatecznie doprawiam solą, pieprzem (ale nie za dużo) i ostrą papryką.
  • Teraz bogracz powinien poleżeć do następnego dnia, bo wtedy jest najlepszy. Czipetki wchłoną smak, wszystko się "przegryzie" i jest super.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Węgierski bogracz. Smakuje wybornie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

15
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
Więcej tematów
d3r3fih

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj