WP
WP

Babka piaskowa budyniowo-biszkoptowa - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie dziejesie.wp.pl
Podziel się

Z myślą o zbliżających się świętach wielkanocnych pani Danusia podzieliła się z nami przepisem na puszystą i aromatyczną babkę piaskową. Pani Danusia prowadzi bloga "Moje wypieki i nie tylko".

Składniki

*Składniki na formę keksową o wymiarach 30 cm x 12 cm: *

  • 4 duże jajka
  • 4 budynie biszkoptowe (bez cukru, 4 x po 40 g)
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 czubate łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • ekstrakt z wanilii
Przepis

Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z budyniami i proszkiem do pieczenia. Zmieniamy końcówkę robota z ubijającej na mieszadło. Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z budyniami i proszkiem. Mieszamy na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Wlewamy cienkim strumieniem olej, następnie ocet i ekstrakt waniliowy. Przekładamy do formy (można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, grzanie góra – dół, bez włączonego termoobiegu i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP