Trwa ładowanie...
d38ee70
d38ee70

Babka piaskowa budyniowo-biszkoptowa

Przepis

Z myślą o zbliżających się świętach wielkanocnych pani Danusia podzieliła się z nami przepisem na puszystą i aromatyczną budyniową babkę piaskową. Pani Danusia prowadzi bloga "Moje wypieki i nie tylko".

3.1
(60 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
dziejesie.wp.pl
Składniki

*Składniki na formę keksową o wymiarach 30 cm x 12 cm: *

  • 4 duże jajka
  • 4 budynie biszkoptowe (bez cukru, 4 x po 40 g)
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 czubate łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • ekstrakt z wanilii
Przepis

Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z budyniami i proszkiem do pieczenia. Zmieniamy końcówkę robota z ubijającej na mieszadło.

Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z budyniami i proszkiem. Mieszamy na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Wlewamy cienkim strumieniem olej, następnie ocet i ekstrakt waniliowy. Przekładamy do formy (można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, grzanie góra – dół, bez włączonego termoobiegu i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Babka piaskowa budyniowo-biszkoptowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

130
50
Share
d38ee70
d38ee70
d38ee70
d38ee70
Więcej tematów
d38ee70