Babka piaskowa budyniowo-biszkoptowa
Z myślą o zbliżających się świętach wielkanocnych pani Danusia podzieliła się z nami przepisem na puszystą i aromatyczną budyniową babkę piaskową. Pani Danusia prowadzi bloga "Moje wypieki i nie tylko".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
*Składniki na formę keksową o wymiarach 30 cm x 12 cm: *
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z budyniami i proszkiem do pieczenia. Zmieniamy końcówkę robota z ubijającej na mieszadło.
Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z budyniami i proszkiem. Mieszamy na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Wlewamy cienkim strumieniem olej, następnie ocet i ekstrakt waniliowy. Przekładamy do formy (można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, grzanie góra – dół, bez włączonego termoobiegu i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Gotową babkę studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze