Aksamitna zupa pieczarkowa
Nie ma nic lepszego niż miska gęstej, aromatycznej zupy pieczarkowej w chłodne, deszczowe popołudnie. Z mnóstwem pieczarek, ziemniakami lub makaronem, świeżą i pachnącą koperkiem albo natką pietruszki. Można jeść codziennie, przez całą jesień.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- por (tylko jasna część)
- 50 dag pieczarek
- 30 dag wędzonego boczku lub wędzonej ogonówki
- 6 ziemniaków
- 30 dag śmietankowego serka topionego
- 3 łyżeczki mąki
- sól, pieprz
- 1 czubata łyżeczka koperku
- ok. 3 litrów bulionu
- 3 łyżki masła
- Pora pokroić w półtalarki i poddusić na łyżce masła. Przełożyć do rondelka. Pieczarki pokroić w pasterki i podsmażyć na pozostałej łyżce masła. Dodać do nich pokrojoną w kosteczkę boczek lub ogonówkę i chwile smażyć razem.
- Przełożyć do rondelka z porem. Zalać gorącym bulionem i dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na niedużym ogniu do miękkości warzyw.
- Serki topione wymieszać z 1/3 szklanki wywaru z zupy i zmiksować blenderem. Dosypać do mieszanki mąkę i ponownie dokładnie zmiksować. Zawartość kubeczka przelać do zupy i wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut, aż zupa lekko zgęstnieje.
- Zupę doprawić do smaku. Podawać w bulionówkach posypaną świeżym koperkiem
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze