Trwa ładowanie...
d3tmwha
01-09-2022 12:14

Aksamitna zupa pieczarkowa

Przepis

Nie ma nic lepszego niż miska gęstej, aromatycznej zupy pieczarkowej w chłodne, deszczowe popołudnie. Z mnóstwem pieczarek, ziemniakami lub makaronem, świeżą i pachnącą koperkiem albo natką pietruszki. Można jeść codziennie, przez całą jesień.

d3tmwha
1.9
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • por (tylko jasna część)
  • 50 dag pieczarek
  • 30 dag wędzonego boczku lub wędzonej ogonówki
  • 6 ziemniaków
  • 30 dag śmietankowego serka topionego
  • 3 łyżeczki mąki
  • sól, pieprz
  • 1 czubata łyżeczka koperku
  • ok. 3 litrów bulionu
  • 3 łyżki masła
Przepis
  • Pora pokroić w półtalarki i poddusić na łyżce masła. Przełożyć do rondelka. Pieczarki pokroić w pasterki i podsmażyć na pozostałej łyżce masła. Dodać do nich pokrojoną w kosteczkę boczek lub ogonówkę i chwile smażyć razem.
  • Przełożyć do rondelka z porem. Zalać gorącym bulionem i dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na niedużym ogniu do miękkości warzyw.
  • Serki topione wymieszać z 1/3 szklanki wywaru z zupy i zmiksować blenderem. Dosypać do mieszanki mąkę i ponownie dokładnie zmiksować. Zawartość kubeczka przelać do zupy i wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut, aż zupa lekko zgęstnieje.
  • Zupę doprawić do smaku. Podawać w bulionówkach posypaną świeżym koperkiem

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aksamitna zupa pieczarkowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
d3tmwha

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tmwha
d3tmwha
d3tmwha
d3tmwha
Więcej tematów
d3tmwha