Trwa ładowanie...
d2cnfso
01-09-2022 12:14

Aksamitna zupa pieczarkowa

Przepis

Nie ma nic lepszego niż miska gęstej, aromatycznej zupy pieczarkowej w chłodne, deszczowe popołudnie. Z mnóstwem pieczarek, ziemniakami lub makaronem, świeżą i pachnącą koperkiem albo natką pietruszki. Można jeść codziennie, przez całą jesień.

d2cnfso
3.8
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • por (tylko jasna część)
  • 50 dag pieczarek
  • 30 dag wędzonego boczku lub wędzonej ogonówki
  • 6 ziemniaków
  • 30 dag śmietankowego serka topionego
  • 3 łyżeczki mąki
  • sól, pieprz
  • 1 czubata łyżeczka koperku
  • ok. 3 litrów bulionu
  • 3 łyżki masła
Przepis
  • Pora pokroić w półtalarki i poddusić na łyżce masła. Przełożyć do rondelka. Pieczarki pokroić w pasterki i podsmażyć na pozostałej łyżce masła. Dodać do nich pokrojoną w kosteczkę boczek lub ogonówkę i chwile smażyć razem.
  • Przełożyć do rondelka z porem. Zalać gorącym bulionem i dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na niedużym ogniu do miękkości warzyw.
  • Serki topione wymieszać z 1/3 szklanki wywaru z zupy i zmiksować blenderem. Dosypać do mieszanki mąkę i ponownie dokładnie zmiksować. Zawartość kubeczka przelać do zupy i wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut, aż zupa lekko zgęstnieje.
  • Zupę doprawić do smaku. Podawać w bulionówkach posypaną świeżym koperkiem

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aksamitna zupa pieczarkowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj