Zupa ziemniaczana z mascarpone
Krem z ziemniaków to propozycja rozgrzewającej zupy na zbliżającą się jesień. Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Połączenie ziemniaków, bulionu grzybowego i serka mascarpone może zaskoczyć!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 kg ziemniaków
- sól
- 1 szklanka bulionu grzybowego
- 250 g serka mascarpone
- 4 ząbki czosnku
- 1 garść listków bazylii
- 1 garść płatków migdałów
Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Dolać szklankę bulionu grzybowego (na grzybach suszonych).
Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Ponownie postawić na gazie i zagotować. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę.
Zdjąć z ognia, dodać bazylię (same listki) i wszystko jeszcze raz zmiksować.
Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty, można rozcieńczyć go wodą lub wywarem grzybowym.
Podawać z płatkami migdałów, uprażonymi na złoto na suchej patelni. Można udekorować listkiem bazylii.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze