Trwa ładowanie...
ycipk-3vi4l9
ycipk-3vi4l9

Zupa ziemniaczana z mascarpone

Przepis

Krem z ziemniaków to propozycja rozgrzewającej zupy na zbliżającą się jesień. Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Połączenie ziemniaków, bulionu grzybowego i serka mascarpone może zaskoczyć!

Trwa ładowanie...
ycipk-3vi4l9
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zupa ziemniaczana z mascarpone
archwium prywatne
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 1 szklanka bulionu grzybowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 garść listków bazylii
  • 1 garść płatków migdałów
Przepis

Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Dolać szklankę bulionu grzybowego (na grzybach suszonych).
Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Ponownie postawić na gazie i zagotować. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę.
Zdjąć z ognia, dodać bazylię (same listki) i wszystko jeszcze raz zmiksować.
Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty, można rozcieńczyć go wodą lub wywarem grzybowym.
Podawać z płatkami migdałów, uprażonymi na złoto na suchej patelni. Można udekorować listkiem bazylii.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa ziemniaczana z mascarpone
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-3vi4l9
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3vi4l9
ycipk-3vi4l9
ycipk-3vi4l9
ycipk-3vi4l9
ycipk-3vi4l9