Złocisty kurczak z cytryną
Aromatyczny i soczysty kurczak w złocistej odsłonie. Idealnie prezentuje się na wyjątkowoe okazaje, bo zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Przepis pochodzi od Aliny Jasińskiej. Więcej inspiracji znajdziesz na blogu Gotuj ze mną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Okazja: |
Cebulę pokroić w ósemki, czosnek obrać, a ząbki zostawić w całości.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
Pałki kurczaka natrzeć solą, pieprzem i podsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodać 1 łyżkę kurkumy i dokładnie wymieszać z kurczakiem. Mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego, układając jeden obok drugiego.
Cebulę oraz czosnek podsmażyć na patelni po kurczaku. Przełożyć do naczynia, równomiernie rozkładając po całości.
Posypać oliwkami i drugą łyżką kurkumy. Cytrynę pokroić w plastry, ułożyć na kurczaku. Posypać łyżką kurkumy i cukrem. Zapiekać przykryte folią aluminiową przez półtorej godziny. Następnie zdjąć folię i zwiększyć temperaturę na 220 stopni C. i zapiec jeszcze 10 minut.
Podawać z surówką, ryżem, frytkami lub warzywami z wody.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze