Cytryna – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kulinarne zastosowanie

Cytryna – żółta, wesoła królowa kwaśnych owoców jest nieodłącznym elementem współczesnej kuchni na całym świecie. Bogata w witaminę C jest strażnikiem naszej odporności, a dzięki cennym składnikom chemicznym znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni.

Cytryna, chociaż bardzo kwaśna, stanowi cenne źródło mikroelementów
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Wszyscy znamy bardzo kwaśny smak cytryny, a zjedzenie jej w całości bez żadnego grymasu bywa nierzadko godne podziwu. Jej okrągły kształt i jasna, żywa barwa kojarzy się z wakacjami i ciepłymi krajami. Nic dziwnego: cytryna jest bowiem owocem drzewa cytrusowego, rosnącego w basenie Morza Śródziemnego, a przybyła do nas z Azji dzięki wyprawom krzyżowym. W Polsce z powodzeniem może rosnąć w donicy, dlatego jeżeli chcemy mieć własne wyhodowane owoce cytryny bądź niecodzienną ozdobę, powinniśmy wystawić drzewko w okresie letnim na najbardziej nasłonecznione miejsce w pokoju bądź postawić w półcieniu na zewnątrz domu. Cytryna lubi ciepło, chociaż jest dość odporna na niskie temperatury, dobrze się czuje w lekkich, przepuszczalnych glebach i wymaga obfitego nawadniania. Warto też pamiętać o jej nawożeniu.

Cytryna – wartości odżywcze

Cytryna posiada mnóstwo witaminy C, a także beta-karotenu, wapnia, sodu, magnezu. Jest też doskonałym źródłem kwasów owocowych, olejków eterycznych i polifenoli, jak np. rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu. Cytryna, jak niemalże każdy owoc czy warzywo, ma niską wartość energetyczną, dlatego osoby będące w trakcie diety odchudzającej nie powinny wzbraniać się przed jej spożywaniem. W 100 g cytryn możemy znaleźć 36.0 kcal.

Cytryna – właściwości zdrowotne

Dzięki bogactwu witaminy C, rutyny i wielu innych składników odżywczych, cytryna jest doskonałym owocem chroniącym nasz organizm przed przeziębieniem. Wzmaga także apetyt, pomaga w oczyszczaniu z toksyn i przyspiesza procesy trawienne. Cytryna ma również właściwości antyoksydacyjne, a co za tym idzie może przeciwdziałać procesowi starzenia się oraz rozwojowi komórek nowotworowych. Cytryna jest niezwykle cenna dla naszej skóry, gdyż jej sok wybiela przebarwienia powstałe np. w wyniku promieni słonecznych, a także wzmacnia syntezę kolagenu, dzięki czemu nasza skóra jest dobrze nawilżona, mocna i dłużej zachowuje młodość. Sprawdź, w jakich produktach znajdziesz kolagen.

Cytryna – kulinarne zastosowanie

Trudno sobie wyobrazić dzisiejszą kuchnię bez cytryny. Jej wyrazisty, kwaśny sok jest świetnym dodatkiem do wody mineralnej, którą – jak wszyscy wiemy – należy często pić dla zachowania zdrowia i urody. Nierzadko dodajemy cytrynę do herbaty, jednak należy pamiętać, że w wysokiej temperaturze witamina C ginie, więc nie jest to zalecane. Cytryna dobrze komponuje się również z alkoholami, np. likierami, nalewkami lub winami, i różnego rodzaju deserami, np. lodami, ciastami, konfiturami. Sok z cytryny zapobiega przyciemnianiu produktów, np. jabłek czy bananów, a skropiona nim ryba wyzbywa się charakterystycznego zapachu. Cytryna jest świetnym dodatkiem do różnych mięs, np. kurczaka, indyka, a także do ryb, np. łososia, pstrąga, dorsza czy sandacza.

Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇