WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Cytryna – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kulinarne zastosowanie

Cytryna – żółta, wesoła królowa kwaśnych owoców jest nieodłącznym elementem współczesnej kuchni na całym świecie. Bogata w witaminę C jest strażnikiem naszej odporności, a dzięki cennym składnikom chemicznym znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni.

Cytryna, chociaż bardzo kwaśna, stanowi cenne źródło mikroelementów
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak
SKOMENTUJ

Wszyscy znamy bardzo kwaśny smak cytryny, a zjedzenie jej w całości bez żadnego grymasu bywa nierzadko godne podziwu. Jej okrągły kształt i jasna, żywa barwa kojarzy się z wakacjami i ciepłymi krajami. Nic dziwnego: cytryna jest bowiem owocem drzewa cytrusowego, rosnącego w basenie Morza Śródziemnego, a przybyła do nas z Azji dzięki wyprawom krzyżowym. W Polsce z powodzeniem może rosnąć w donicy, dlatego jeżeli chcemy mieć własne wyhodowane owoce cytryny bądź niecodzienną ozdobę, powinniśmy wystawić drzewko w okresie letnim na najbardziej nasłonecznione miejsce w pokoju bądź postawić w półcieniu na zewnątrz domu. Cytryna lubi ciepło, chociaż jest dość odporna na niskie temperatury, dobrze się czuje w lekkich, przepuszczalnych glebach i wymaga obfitego nawadniania. Warto też pamiętać o jej nawożeniu.

Cytryna – wartości odżywcze

Cytryna posiada mnóstwo witaminy C, a także beta-karotenu, wapnia, sodu, magnezu. Jest też doskonałym źródłem kwasów owocowych, olejków eterycznych i polifenoli, jak np. rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu. Cytryna, jak niemalże każdy owoc czy warzywo, ma niską wartość energetyczną, dlatego osoby będące w trakcie diety odchudzającej nie powinny wzbraniać się przed jej spożywaniem. W 100 g cytryn możemy znaleźć 36.0 kcal.

Cytryna – właściwości zdrowotne

Dzięki bogactwu witaminy C, rutyny i wielu innych składników odżywczych, cytryna jest doskonałym owocem chroniącym nasz organizm przed przeziębieniem. Wzmaga także apetyt, pomaga w oczyszczaniu z toksyn i przyspiesza procesy trawienne. Cytryna ma również właściwości antyoksydacyjne, a co za tym idzie może przeciwdziałać procesowi starzenia się oraz rozwojowi komórek nowotworowych. Cytryna jest niezwykle cenna dla naszej skóry, gdyż jej sok wybiela przebarwienia powstałe np. w wyniku promieni słonecznych, a także wzmacnia syntezę kolagenu, dzięki czemu nasza skóra jest dobrze nawilżona, mocna i dłużej zachowuje młodość. Sprawdź, w jakich produktach znajdziesz kolagen.

Cytryna – kulinarne zastosowanie

Trudno sobie wyobrazić dzisiejszą kuchnię bez cytryny. Jej wyrazisty, kwaśny sok jest świetnym dodatkiem do wody mineralnej, którą – jak wszyscy wiemy – należy często pić dla zachowania zdrowia i urody. Nierzadko dodajemy cytrynę do herbaty, jednak należy pamiętać, że w wysokiej temperaturze witamina C ginie, więc nie jest to zalecane. Cytryna dobrze komponuje się również z alkoholami, np. likierami, nalewkami lub winami, i różnego rodzaju deserami, np. lodami, ciastami, konfiturami. Sok z cytryny zapobiega przyciemnianiu produktów, np. jabłek czy bananów, a skropiona nim ryba wyzbywa się charakterystycznego zapachu. Cytryna jest świetnym dodatkiem do różnych mięs, np. kurczaka, indyka, a także do ryb, np. łososia, pstrąga, dorsza czy sandacza.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne