Cytryna – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kulinarne zastosowanie
Cytryna – żółta, wesoła królowa kwaśnych owoców jest nieodłącznym elementem współczesnej kuchni na całym świecie. Bogata w witaminę C jest strażnikiem naszej odporności, a dzięki cennym składnikom chemicznym znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni.
Wszyscy znamy bardzo kwaśny smak cytryny, a zjedzenie jej w całości bez żadnego grymasu bywa nierzadko godne podziwu. Jej okrągły kształt i jasna, żywa barwa kojarzy się z wakacjami i ciepłymi krajami. Nic dziwnego: cytryna jest bowiem owocem drzewa cytrusowego, rosnącego w basenie Morza Śródziemnego, a przybyła do nas z Azji dzięki wyprawom krzyżowym. W Polsce z powodzeniem może rosnąć w donicy, dlatego jeżeli chcemy mieć własne wyhodowane owoce cytryny bądź niecodzienną ozdobę, powinniśmy wystawić drzewko w okresie letnim na najbardziej nasłonecznione miejsce w pokoju bądź postawić w półcieniu na zewnątrz domu. Cytryna lubi ciepło, chociaż jest dość odporna na niskie temperatury, dobrze się czuje w lekkich, przepuszczalnych glebach i wymaga obfitego nawadniania. Warto też pamiętać o jej nawożeniu.
Cytryna – wartości odżywcze
Cytryna posiada mnóstwo witaminy C, a także beta-karotenu, wapnia, sodu, magnezu. Jest też doskonałym źródłem kwasów owocowych, olejków eterycznych i polifenoli, jak np. rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu. Cytryna, jak niemalże każdy owoc czy warzywo, ma niską wartość energetyczną, dlatego osoby będące w trakcie diety odchudzającej nie powinny wzbraniać się przed jej spożywaniem. W 100 g cytryn możemy znaleźć 36.0 kcal.
Cytryna – właściwości zdrowotne
Dzięki bogactwu witaminy C, rutyny i wielu innych składników odżywczych, cytryna jest doskonałym owocem chroniącym nasz organizm przed przeziębieniem. Wzmaga także apetyt, pomaga w oczyszczaniu z toksyn i przyspiesza procesy trawienne. Cytryna ma również właściwości antyoksydacyjne, a co za tym idzie może przeciwdziałać procesowi starzenia się oraz rozwojowi komórek nowotworowych. Cytryna jest niezwykle cenna dla naszej skóry, gdyż jej sok wybiela przebarwienia powstałe np. w wyniku promieni słonecznych, a także wzmacnia syntezę kolagenu, dzięki czemu nasza skóra jest dobrze nawilżona, mocna i dłużej zachowuje młodość. Sprawdź, w jakich produktach znajdziesz kolagen.
Cytryna – kulinarne zastosowanie
Trudno sobie wyobrazić dzisiejszą kuchnię bez cytryny. Jej wyrazisty, kwaśny sok jest świetnym dodatkiem do wody mineralnej, którą – jak wszyscy wiemy – należy często pić dla zachowania zdrowia i urody. Nierzadko dodajemy cytrynę do herbaty, jednak należy pamiętać, że w wysokiej temperaturze witamina C ginie, więc nie jest to zalecane. Cytryna dobrze komponuje się również z alkoholami, np. likierami, nalewkami lub winami, i różnego rodzaju deserami, np. lodami, ciastami, konfiturami. Sok z cytryny zapobiega przyciemnianiu produktów, np. jabłek czy bananów, a skropiona nim ryba wyzbywa się charakterystycznego zapachu. Cytryna jest świetnym dodatkiem do różnych mięs, np. kurczaka, indyka, a także do ryb, np. łososia, pstrąga, dorsza czy sandacza.
Wypróbuj przepisy na dania z cytryną.