Cytryna – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kulinarne zastosowanie

Cytryna – żółta, wesoła królowa kwaśnych owoców jest nieodłącznym elementem współczesnej kuchni na całym świecie. Bogata w witaminę C jest strażnikiem naszej odporności, a dzięki cennym składnikom chemicznym znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni.

Cytryna, chociaż bardzo kwaśna, stanowi cenne źródło mikroelementów
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Wszyscy znamy bardzo kwaśny smak cytryny, a zjedzenie jej w całości bez żadnego grymasu bywa nierzadko godne podziwu. Jej okrągły kształt i jasna, żywa barwa kojarzy się z wakacjami i ciepłymi krajami. Nic dziwnego: cytryna jest bowiem owocem drzewa cytrusowego, rosnącego w basenie Morza Śródziemnego, a przybyła do nas z Azji dzięki wyprawom krzyżowym. W Polsce z powodzeniem może rosnąć w donicy, dlatego jeżeli chcemy mieć własne wyhodowane owoce cytryny bądź niecodzienną ozdobę, powinniśmy wystawić drzewko w okresie letnim na najbardziej nasłonecznione miejsce w pokoju bądź postawić w półcieniu na zewnątrz domu. Cytryna lubi ciepło, chociaż jest dość odporna na niskie temperatury, dobrze się czuje w lekkich, przepuszczalnych glebach i wymaga obfitego nawadniania. Warto też pamiętać o jej nawożeniu.

Cytryna – wartości odżywcze

Cytryna posiada mnóstwo witaminy C, a także beta-karotenu, wapnia, sodu, magnezu. Jest też doskonałym źródłem kwasów owocowych, olejków eterycznych i polifenoli, jak np. rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu. Cytryna, jak niemalże każdy owoc czy warzywo, ma niską wartość energetyczną, dlatego osoby będące w trakcie diety odchudzającej nie powinny wzbraniać się przed jej spożywaniem. W 100 g cytryn możemy znaleźć 36.0 kcal.

Cytryna – właściwości zdrowotne

Dzięki bogactwu witaminy C, rutyny i wielu innych składników odżywczych, cytryna jest doskonałym owocem chroniącym nasz organizm przed przeziębieniem. Wzmaga także apetyt, pomaga w oczyszczaniu z toksyn i przyspiesza procesy trawienne. Cytryna ma również właściwości antyoksydacyjne, a co za tym idzie może przeciwdziałać procesowi starzenia się oraz rozwojowi komórek nowotworowych. Cytryna jest niezwykle cenna dla naszej skóry, gdyż jej sok wybiela przebarwienia powstałe np. w wyniku promieni słonecznych, a także wzmacnia syntezę kolagenu, dzięki czemu nasza skóra jest dobrze nawilżona, mocna i dłużej zachowuje młodość. Sprawdź, w jakich produktach znajdziesz kolagen.

Cytryna – kulinarne zastosowanie

Trudno sobie wyobrazić dzisiejszą kuchnię bez cytryny. Jej wyrazisty, kwaśny sok jest świetnym dodatkiem do wody mineralnej, którą – jak wszyscy wiemy – należy często pić dla zachowania zdrowia i urody. Nierzadko dodajemy cytrynę do herbaty, jednak należy pamiętać, że w wysokiej temperaturze witamina C ginie, więc nie jest to zalecane. Cytryna dobrze komponuje się również z alkoholami, np. likierami, nalewkami lub winami, i różnego rodzaju deserami, np. lodami, ciastami, konfiturami. Sok z cytryny zapobiega przyciemnianiu produktów, np. jabłek czy bananów, a skropiona nim ryba wyzbywa się charakterystycznego zapachu. Cytryna jest świetnym dodatkiem do różnych mięs, np. kurczaka, indyka, a także do ryb, np. łososia, pstrąga, dorsza czy sandacza.

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania