Trwa ładowanie...
d371r26
d371r26

Babka ziemniaczana z Supraśla. Smaki Podlasia

Przepis

"Przepis, według którego upiekłam babkę ziemniaczaną jest autorstwa pani Elżbiety Mierzyńskiej-Majki – mistrzyni świata w pieczeniu babki ziemniaczanej w Supraślu. U mnie w domu babka ziemniaczana cieszy się dużym zainteresowaniem domowników i gości. Jest atrakcyjnym regionalnym daniem, które może być podawane zaraz po upieczeniu, ale również odgrzewane i odsmażane" - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami".

3.3
(33 głosy)
Oceń:
d371r26
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki
  • 2 kg obranych ziemniaków
  • 30-35 dag wędzonego boczku lub słoniny (u mnie boczek)
  • 3-4 jajka
  • 1 łyżka kaszy mazurskiej
  • 1 łyżka kaszy manny lub płatków owsianych
  • 2-3 cebule
  • majeranek
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
Przepis

Pokroić drobno boczek, cebulkę podsmażyć chwilę na patelni i ewentualnie dodać mieloną słoninę. Połączyć z utartymi ziemniakami, dodać roztrzepane wcześniej jajka oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ułożyć w prodiżu lub formie i piec półtorej godziny do zrumienienia (piekłam w dwóch foremkach 1,5 godziny w 200 st. C).

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Babka ziemniaczana z Supraśla. Smaki Podlasia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d371r26

Podziel się opinią

148
12
Share
d371r26
d371r26

d371r26
d371r26
d371r26