Babka ziemniaczana z Supraśla. Smaki Podlasia
"Przepis, według którego upiekłam babkę ziemniaczaną jest autorstwa pani Elżbiety Mierzyńskiej-Majki – mistrzyni świata w pieczeniu babki ziemniaczanej w Supraślu. U mnie w domu babka ziemniaczana cieszy się dużym zainteresowaniem domowników i gości. Jest atrakcyjnym regionalnym daniem, które może być podawane zaraz po upieczeniu, ale również odgrzewane i odsmażane" - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 2 kg obranych ziemniaków
- 30-35 dag wędzonego boczku lub słoniny (u mnie boczek)
- 3-4 jajka
- 1 łyżka kaszy mazurskiej
- 1 łyżka kaszy manny lub płatków owsianych
- 2-3 cebule
- majeranek
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
Pokroić drobno boczek, cebulkę podsmażyć chwilę na patelni i ewentualnie dodać mieloną słoninę. Połączyć z utartymi ziemniakami, dodać roztrzepane wcześniej jajka oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ułożyć w prodiżu lub formie i piec półtorej godziny do zrumienienia (piekłam w dwóch foremkach 1,5 godziny w 200 st. C).
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze