Tradycyjne ciasto ze śliwkami
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z dużą ilością śliwek. Jest smaczne, wilgotne, aromatyczne. Najlepiej smakuje w dniu upieczenia. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
- 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
- 220 g cukru
- 3 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 250 g masła – roztopionego i ostudzonego
- 270 g kwaśnej śmietany 12 proc.
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 550 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- około 800 g drobnych śliwek – przepołowionych i wypestkowanych
- cukier puder do posypania
- Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra–dół. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę na jasny krem.
- Do piany z jajek dodać roztopione masło lub margarynę i krótko wymieszać szpatułką. Dodać śmietanę i znów krótko wymieszać.
- Do mąki dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
- Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Na wierzchu poukładać ciasno śliwki skórką do dołu. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut.
- Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze