Tradycyjna wędzona kiełbasa na Wielkanoc. Jak ją zrobić?
Polska kuchnia słynie z doskonałej kiełbasy. Najlepszym pomysłem jest przygotowanie pysznej kiełbasy wędzonej w domu. Wówczas będziemy mieć pewność, co znajdzie się w środku. Jak przygotować domową kiełbasę na Wielkanoc?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 3 kg mięsa wieprzowego (2 kg łopatki i 1 kg boczku)
- 70 dag mięsa wołowego
- 0,5 główki czosnku
- 2 łyżki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki gorącej przegotowanej wody
- ok. 5 m cienkich jelit
- Przygotowanie tradycyjnej domowej kiełbasy wielkanocnej rozpoczynamy od zmielenia mięsa wieprzowego przy pomocy maszynki do mięsa na sitku o dużych oczkach oraz mięsa wołowego na sitku o drobnych oczkach.
- Po zmieleniu oba rodzaje mięs łączymy ze sobą poprzez wyrabianie rękoma.
- Następnie wyciskamy do mięsa czosnek, posypujemy solą oraz zalewamy gorącą przegotowaną wodą. Ponownie mieszamy mięso.
- Dodajemy resztę składników (pieprz, cukier) i wyrabiamy masę mięsną przez kilkanaście minut do momentu, aż mięso będzie ładnie odchodzić od rąk.
- Tak wyrobione mięso na kiełbasę odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na 12 godzin.
- Jelita namaczamy w wodzie przez kilka godzin - zmieniając wodę kilka razy.
- Po upływie tego czasu masą mięsną napełniamy jelita za pomocą maszynki do mięsa ze specjalną nakładką.
- Formujemy kiełbasy o długości około 25-35 cm, końce związując sznurkiem. Starajmy się jelita napełniać dokładnie, by nie zostawały w nich żadne puste przestrzenie.
- Gotowe kiełbasy wędzimy w gorącym dymie przez 3-4 godziny (do wędzenia używamy drzewa dębowego z gruszą).
- Od razu po uwędzeniu wkładamy kiełbasy do gorącej wody (ale nie wrzącej) na 10 minut. Trzymając na małym ogniu, uważając, by woda się nie zagotowała.
- Następnie po wyjęciu z wody rozkładamy je na płaskiej powierzchni aby gorący tłuszcz równomiernie rozszedł się po całej kiełbasie.
- Po ostygnięciu możemy już delektować się wspaniałym smakiem wędzonych wielkanocnych kiełbas wykonywanych według przepisu przekazywanego od pokoleń.
- Osoby nie posiadające wędzarki mogą przygotowane kiełbasy ugotować. Są one równie smaczne jak wędzona.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze