Trwa ładowanie...
d21x3o7
22-03-2021 10:45

Tradycyjna wędzona kiełbasa na Wielkanoc. Jak ją zrobić?

Przepis

Polska kuchnia słynie z doskonałej kiełbasy. Najlepszym pomysłem jest przygotowanie pysznej kiełbasy wędzonej w domu. Wówczas będziemy mieć pewność, co znajdzie się w środku. Jak przygotować domową kiełbasę na Wielkanoc?

d21x3o7
4.4
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 3 kg mięsa wieprzowego (2 kg łopatki i 1 kg boczku)
  • 70 dag mięsa wołowego
  • 0,5 główki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki gorącej przegotowanej wody
  • ok. 5 m cienkich jelit
Przepis
  • Przygotowanie tradycyjnej domowej kiełbasy wielkanocnej rozpoczynamy od zmielenia mięsa wieprzowego przy pomocy maszynki do mięsa na sitku o dużych oczkach oraz mięsa wołowego na sitku o drobnych oczkach.
  • Po zmieleniu oba rodzaje mięs łączymy ze sobą poprzez wyrabianie rękoma.
  • Następnie wyciskamy do mięsa czosnek, posypujemy solą oraz zalewamy gorącą przegotowaną wodą. Ponownie mieszamy mięso.
  • Dodajemy resztę składników (pieprz, cukier) i wyrabiamy masę mięsną przez kilkanaście minut do momentu, aż mięso będzie ładnie odchodzić od rąk.
  • Tak wyrobione mięso na kiełbasę odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na 12 godzin.
  • Jelita namaczamy w wodzie przez kilka godzin - zmieniając wodę kilka razy.
  • Po upływie tego czasu masą mięsną napełniamy jelita za pomocą maszynki do mięsa ze specjalną nakładką.
  • Formujemy kiełbasy o długości około 25-35 cm, końce związując sznurkiem. Starajmy się jelita napełniać dokładnie, by nie zostawały w nich żadne puste przestrzenie.
  • Gotowe kiełbasy wędzimy w gorącym dymie przez 3-4 godziny (do wędzenia używamy drzewa dębowego z gruszą).
  • Od razu po uwędzeniu wkładamy kiełbasy do gorącej wody (ale nie wrzącej) na 10 minut. Trzymając na małym ogniu, uważając, by woda się nie zagotowała.
  • Następnie po wyjęciu z wody rozkładamy je na płaskiej powierzchni aby gorący tłuszcz równomiernie rozszedł się po całej kiełbasie.
  • Po ostygnięciu możemy już delektować się wspaniałym smakiem wędzonych wielkanocnych kiełbas wykonywanych według przepisu przekazywanego od pokoleń.
  • Osoby nie posiadające wędzarki mogą przygotowane kiełbasy ugotować. Są one równie smaczne jak wędzona.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tradycyjna wędzona kiełbasa na Wielkanoc. Jak ją zrobić?
Kategoria przepisów
Główne składniki

Podziel się opinią

6
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj