Tarta szpinakowa według przepisu z 1910 r. Zawsze się udaje
Tartę ze szpinakiem możemy przygotować na lunch albo na wieczór, kiedy odwiedzają nas znajomi. Przepis jest bardzo prosty i zawsze się udaje. - Lubię tartę szpinakową też z tego powodu, że szybko się ją robi, a efekt końcowy jest naprawdę niebanalny - przekonuje autorka bloga "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 100 ml mleka
- 10 szt suszonych pomidorów
- 100 g mozarelli
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 450 g mrożonego szpinaku
Ciasto francuskie wykładamy do okrągłej foremki (dno wyłożone papierem do pieczenia) i układamy również na brzegach foremki. Dno nakłuwamy kilka razy widelcem. Wstawiamy na ok. 10 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Brzegi i środek powinny być brązowe. W rondelku przygotowujemy sos beszamelowy: podgrzewamy mleko, dodajemy masło i czekamy, aż się całkowicie rozpuści. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy mąkę. Wszystko intensywnie mieszamy i ponownie wstawiamy rondelek na palniku. Cały czas mieszając, tak aby nie było grudek i żeby sos beszamelowy nabrał gęstości. W osobnym naczyniu ubijamy białko na sztywną pianę. Żółtko dodajemy do przestudzonego szpinaku. Kiedy białko jest już ubite, to mieszamy je delikatnie ze szpinakiem. Przekładamy połowę na podpieczony spód ciasta francuskiego. Następnie wykładamy sos beszamelowy i w końcu resztę masy szpinakowej. Całość posypujemy startą mozarellą. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut i gotowe.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze