Trwa ładowanie...
d2hhaum
27-04-2018 08:26

Tarta szpinakowa według przepisu z 1910 r. Zawsze się udaje

Przepis

Tartę ze szpinakiem możemy przygotować na lunch albo na wieczór, kiedy odwiedzają nas znajomi. Przepis jest bardzo prosty i zawsze się udaje. - Lubię tartę szpinakową też z tego powodu, że szybko się ją robi, a efekt końcowy jest naprawdę niebanalny - przekonuje autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

d2hhaum
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Przepisy tradycyjne
Źródło: Przepisy tradycyjne
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml mleka
  • 10 szt suszonych pomidorów
  • 100 g mozarelli
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 450 g mrożonego szpinaku
Przepis

Ciasto francuskie wykładamy do okrągłej foremki (dno wyłożone papierem do pieczenia) i układamy również na brzegach foremki. Dno nakłuwamy kilka razy widelcem. Wstawiamy na ok. 10 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Brzegi i środek powinny być brązowe. W rondelku przygotowujemy sos beszamelowy: podgrzewamy mleko, dodajemy masło i czekamy, aż się całkowicie rozpuści. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy mąkę. Wszystko intensywnie mieszamy i ponownie wstawiamy rondelek na palniku. Cały czas mieszając, tak aby nie było grudek i żeby sos beszamelowy nabrał gęstości. W osobnym naczyniu ubijamy białko na sztywną pianę. Żółtko dodajemy do przestudzonego szpinaku. Kiedy białko jest już ubite, to mieszamy je delikatnie ze szpinakiem. Przekładamy połowę na podpieczony spód ciasta francuskiego. Następnie wykładamy sos beszamelowy i w końcu resztę masy szpinakowej. Całość posypujemy startą mozarellą. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut i gotowe.

Tarta szpinakowa według przepisu z 1910 r. Zawsze się udaje
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj