Tarta serowa ze śliwkami
Tarta to klasyczny francuski wypiek, który można przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Na jesienny deser polecamy wyjątkową tartę ze śliwkami i serem. Podbije kubki smakowe niejednego łasucha.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 6 dag cukru
- 2/3 kostki masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
- 1 jajo
- 2 łyżki kremówki
Nadzienie:
- 250 g mascarpone
- 300 g ricotty
- 160 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 jaja
- 0,5 kg dużych śliwek bez pestek
- Składniki na ciasto zagniatamy razem, wkładamy do lodówki na godzinkę.
- Ciastem wykładamy formę do pieczenia i podpiekamy przez ok. 20 min w 180 st C. W czasie, kiedy się studzi, szykujemy masę serową.
- Ucieramy razem sery, cukier, miód. Dodajemy jaja i ew. 2 łyżki mąki pszennej. Przekładamy masę serową na upieczone ciasto, układamy na niej śliwki i pieczemy przez kolejne 30 min.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze