Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach z papryką. Pyszne i pożywne śniadanie
Szakszuka jest smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Po prostu idealna w roli śniadania lub wczesnej kolacji! Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, którego nazwę można przetłumaczyć jako wielki bałagan. Coś w tym jest, bo ta potrawa to mieszanka jajek i wielu smacznych, letnich warzyw i dodatków. Sprawdzony przepis na to pożywne danie poleca autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 2 większe pomidory,
- 3 większe ząbki czosnku,
- niewielka papryczka chilli,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżka słodkiej papryki,
- szczypta cukru,
- sól do smaku,
- średnia papryka,
- płaska łyżeczka mielonego kuminu (można z niego zrezygnować, ale fajnie podkręci smak potrawy).
Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń środki. Pokrój je w średniej wielkości kostkę. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.
Oliwę rozgrzej na głębszej patelni lub w płaskim rondlu. Dodaj czosnek i zeszklij go na średnim ogniu. Wrzuć pokrojoną paprykę i całość podduś przez chwilę. Dodaj pomidory i mieszając co jakiś czas, uduś do miękkości, odparowując jednocześnie część wody. Przypraw kuminem, solą, cukrem i słodką papryką.
Na wrzący sos wbij jajka, lekko je posól i pod przykryciem gotuj na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż do pożądanego stopnia ścięcia. Gotową szakszukę podawaj posypaną szczypiorkiem lub dymką i świeżymi listkami bazylii. Idealnie pasuje do tego chrupiące pieczywo.
Polecamy wideo: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze