Trwa ładowanie...
d2cnfso
21-12-2017 11:22

Świąteczny sernik gotowany. Ciasto, które rozpływa się w ustach

Przepis

Gotowany sernik cudownie rozpływa się w ustach, a wybrane dodatki podkręcają smak masy. Z piernikową przyprawą i orzechami sprawdzi się idealnie na święta Bożego Narodzenia. Przepis prosto z bloga "Kulinarna Maniusia".

d2cnfso
4.6
(69 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.kulinarnamaniusia.pl
Źródło: www.kulinarnamaniusia.pl
Składniki
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 200 g masła ekstra
  • szklanka cukru
  • 100 ml mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • herbatniki kakaowe - około 450 g
  • polewa kakaowa: 50 g masła, 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki kakao
  • 2 garście orzechów -np. pekan i nerkowce
Przepis

Twaróg 2-krotnie mielimy przez maszynkę. Jajka wbijamy do miski i miksujemy je na puch, dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Dodajemy porcjami twaróg i cały czas miksujemy. Na koniec wsypujemy przyprawę do piernika i mleko, w którym rozpuszczamy budynie. Wszystko razem jeszcze chwilę miksujemy. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy masę twarogową. Zagotowujemy i cały czas mieszamy, aby masa nam się nie przypaliła. Masa jest gotowa jak będzie gęsta. Blaszkę (21x32) smarujemy masłem i wykładamy herbatniki, wykładamy połowę masy i wyrównujemy, następnie wykładamy kolejną porcję herbatników i resztę masy, na sam wierzch ponownie herbatniki. Chowamy ciasto do lodówki, aby się chwilkę schłodziło. Przygotowujemy polewę - masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, mleko i kakao, mieszamy. Gotową polewę wylewamy na herbatniki, układamy pokrojone orzechy i schładzamy w lodówce przez noc. Przechowujemy także w lodówce.
Zobacz także: zawijany makowiec
src="https://d.wpimg.pl/1406314847--2073560914/ma.jpg"/>

Polecamy wideo: sernik malinowy

Świąteczny sernik gotowany. Ciasto, które rozpływa się w ustach
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

25
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj