Jak zrobić domowy majonez - prosty przepis
Majonez to nieodłączny element sałatek i dodatek do jajek, a co za tym idzie jeden z podstawowych składników na wielkanocnym stole. Niestety, produkty dostępne na sklepowych półkach nie zawsze są warte polecenia. Do zrobienia dobrej jakości i smacznego majonezu potrzebujemy przede wszystkim oleju i żółtek. Smak podkręci odrobina soli, cukru, a także sok z cytryny. W wielu gotowych majonezach na pierwszym miejscu znajdziemy wodę - ta wpływa na konsystencję produktu i tym samym sprawia, że znajdziemy w nim mniejszą ilość pożądanych składników. Widoczne na etykiecie substancje zagęszczające (m.in. soja modyfikowana, guma guar i ksantanowa), substancje konserwujące. Niedopuszczalne dla naszych kubków smakowych i zdrowia są też żółtka jaj w proszku. Dużo zdrowiej i nie tak trudno, zrobimy majonez własnoręcznie.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 4 żółtka
- 4 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie 2 łyżki octu białego winnego)
- 1 szklanka oleju (lub trochę więcej w zależności od pożądanej konsystencji)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Przepis
Mikserem utrzeć na wysokich obrotach żółtka z solą i cukrem, aż masa napowietrzy się i zbieleje. Wciąż ubijając, dodać sok z cytryny. Następnie małymi porcjami dolewać olej ,ciągle mieszając, by majonez się nie zwarzył. Ubijać nieprzerwanie, aż masa wyraźnie zgęstnieje i nabierze charakterystycznego białego koloru. Majonez można przechowywać w lodówce do 4 dni od dnia przygotowania.
Zobacz także: wielkanocna babka szafranowa